om oss - Om oss : Wist Last & Buss

Om oss

Wist Last & Buss

Wist Last & Buss är Nordens största privata återförsäljare av Volvo lastbilar och bussar med 19 anläggningar i Sverige och 12 anläggningar i Norge. Bolagen omsätter ca 2 miljarder och har 550 anställda. Wist Last & Buss ingår i koncernen Persson Invest som driver verksamhet inom bilhandel, hyvleriindustri, skogs- och fastighetsförvaltning. Koncernen har sitt säte i Östersund, omsätter ca 4 miljarder och har 950 medarbetare. För mer information se http://www.perssoninvest.se/ och http://www.wistlastbuss.com/  

Historia

1932 grundades Bilbolaget Östersund Persson & Co. Företaget blev återförsäljare för Volvo i Jämtlands län. Under åren har bilhandelsrörelsen utökats väsentligt genom förvärv av agenturer på ett antal platser i Mellannorrland, främst i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet samt under 1990-talet. 1987 delades bilhandeln hos Bilbolaget upp i två bolag; ett för Lastbilar/Bussar och ett för Personbilar.

Företag värvas i Norge

1989 förvärvades Wist-företagen i Trondheim, Volvos företrädare i Mittnorge. Wist grundades av Bjarne Wist, en driftig företagare. Wist Last & Buss AS är numera återförsäljare för Volvo lastbilar och bussar med tio filialer från Ålesund i söder till Mo i Rana i norr. Huvudkontoret ligger i Trondheim.

Bilbolaget Lastbilar & Bussar byter namn

Från år 2000 är Wist Last & Buss AB det gemensamma namnet för all verksamhet med lastbilar och bussar i både Sverige och Norge. Bilbolaget bedriver nu endast handel med personbilar. Wist Last & Buss finns på fjorton orter från huvudkontoret i Östersund upp till Kiruna i norr.

Wist Last & Buss AB utvidgas i Sverige

I mars 2005 förvärvades Upplands Motor Tunga Fordon AB i Uppsala och under hösten 2005 förvärvades Hans Persson Lastbilar AB med lokaliseringar i Västerås, Köping, Avesta och Sala. Dessa företag har i januari 2006 fusionerats och bildar tillsammans det nya bolaget Wist Last & Buss Syd AB. 2011 förvärvades buss- och lastbilsverksamheten i Ericsson Bil; Volvo-representanten för Gällivare och Kiruna. Från och med maj 2013 flyttas även Bil & Traktor Tunga Fordon med filialer i Luleå, Piteå & Kalix till Wist Last & Buss.

Vår vision
Wist Last & Buss ska vara marknadsledande
- med bara nöjda kunder.

Vår affärsidé

Vi skall inom vårt distrikt vara ledande inom försäljning av produkter och tjänster för det totala bilägandet.

Varje medarbetare skall alltid överträffa kundens förväntningar när det gäller Omtanke, Tillgänglighet och Kompetens. Med dessa ledord kan vi uppnå god lönsamhet som ger oss alla handlingsfrihet och utveckling.