Bespaar 6 % door de juiste keuze, uitlijnen en bandenspanning

Volvo heeft gemeten hoeveel brandstof u kan besparen door het rijden met de juiste banden en met de juiste spanning op correct uitgelijnde wielen en assen. Tezamen kunnen deze drie zaken het brandstofverbruik met maar liefst 6 % verlagen voor een truck met een geladen trailer. Bovendien blijkt dat de meeste vervoerders op dit gebied iets te winnen hebben. Onderzoek geeft aan dat 2 van de 3 trucks in Europa met onjuist uitgelijnde assen en wielen rijden.

every drop counts

WE REDEN 1000 KM OM U DE FEITEN TE LATEN ZIEN 
Twee identieke Volvo FH 4x2-trucks met 13-liter Euro 5-motoren van 500 pk reden gedurende twee weken met hun drieassige opleggers met 40 ton lading over de Zweedse testbanen. Eén truck met optimale wiel- en bandenafstelling, de andere met tal van onjuiste afstellingen. Na duizend kilometer high-tech monitoring beschikken we nu over de gegevens.

Het kiezen van de juiste band kan het verbruik met maar liefst 11 % verlagen. Met correct uitgelijnde assen en wielen valt nog eens 2,5 % te besparen. En de juiste bandenspanning vermindert het verbruik met nog 1 %. Feiten die nauwelijks verbazen wanneer je ziet dat een derde van de brandstofprestaties afhankelijk is van de banden.
Every Drop Counts  
MINDER BRANDSTOFVERBRUIK, MINDER BELASTING VOOR HET MILIEU
Zelfs als u slechts 1 % brandstof bespaart door optimaal afgestelde banden, betekent dit 1 % besparing in CO2-uitstoot. Dus de optimale bandenafstelling geeft de vervoerder een lagere brandstofrekening en een kleinere CO2-voetafdruk.

WIELEN EN BANDEN AFSTELLEN VOOR BRANDSTOFEFFICIENCY
Om zoveel mogelijk te profiteren van deze nieuwe inzichten worden ruim 1.000 Volvo-werkplaatsen voorbereid om de situatie bij transporteurs over de hele wereld te corrigeren. Uiteindelijk betekent dit dat we onze klanten duidelijk maken hoe hun bandenafstelling kan worden verbeterd. Niet in de laatste plaats omdat slecht uitgelijnde wielassen leiden tot ongelijkmatige bandenslijtage. Alleen zo kunnen we zorgen voor een optimaal brandstofverbruik.


“Het produceren van zuinige motoren alleen vinden we niet genoeg. We zoeken naar manieren om het brandstofverbruik te verminderen voor de gehele levensduur van de truck, door meer betrokken te zijn nadat deze aan de klant is geleverd. De test geeft een betrouwbaar bewijs van hoeveel brandstof kan worden bespaard, en door deze kennis over te brengen kunnen we onze klanten de beste prijs-prestatieverhouding bieden.“
Arne-Helge Andreassen, Aftermarket & Retail, Volvo Trucks