Productie in Gent

Zweedse trots – Made in Belgium

De Zweedse Volvo Groep is een van de toonaangevende producenten van trucks, bussen, grondverzetmachines, motoren en aandrijvingen voor plezier- en bedrijfsvaartuigen evenals onderdelen voor vliegtuigmotoren en industriële toepassingen. In 1927 liepen de eerste Volvo’s van de band.

Enige truckfabrikant in België
In 1964 startte de Volvo Groep met de productie van trucks in Alsemberg, nabij Brussel. Volvo is dus al meer dan 50 jaar actief in ons land!

Begin de jaren ’70 werd uiteindelijk voor Gent gekozen als definitieve vestigingsplaats voor de Volvo activiteiten en niet voor Rotterdam of Hamburg die ook op het lijstje van mogelijke vestigingsplaatsen stonden.
De centrale locatie, de constructieve samenwerking met lokale en nationale overheden en de know-how en competentie van de Belgische medewerkers speelden een belangrijke rol bij deze beslissing.

In 1975 werd een volledig nieuwe fabriek ingewijd in Oostakker nabij Gent voor de productie van de middelzware series. Hoewel de fabriek bedoeld was om enkel middelzware trucks te bouwen, werd nog geen jaar later beslist om er ook zware trucks te bouwen.

Vandaag assembleert Volvo Europa Truck gemiddeld meer dan 35.000 trucks/jaar. De fabriek is Volvo Trucks' grootste truckassemblagefabriek in Europa die het volledige Europese Volvo gamma (behalve de FH16) bouwt en is de enige producent van de middelzware serie voor de hele wereld.

Naast de assemblage van vrachtwagens breidde de fabriek uit met nieuwe activiteiten, namelijk het trimmen of aankleden van alle cabines voor de eigen productie van zware vrachtwagens. Hiervoor werd in 2007 een compleet nieuwe fabriek neergezet die opgebouwd is en werkt volgens de principes van Lean Manufacturing.
Ook het fitten van banden en velgen tot wielen wordt sinds enkele jaren in de Gentse vestiging uitgevoerd. Het Volvo Fitting Center bevoorraadt niet enkel de Gentse fabriek met banden maar is ook leverancier voor de truck fabrieken in Göteborg (Zweden) en Kaluga (Rusland) en voor de bus fabrieken in Borås (Zweden) en Wroclaw (Polen).

 Volvo Group Belgium nv = meer dan enkel vrachtwagens
Volvo Group Belgium nv is een belangrijke werkgever in België
De Volvo groep stelt in België meer dan 3.500 personen te werk. Vandaag zijn er naast de vrachtwagenfabriek, Volvo Europa Truck, nog:

  • Volvo Parts Gent, het wereldwijde hoofd distributiecentrum van reserve onderdelen voor vrachtwagens, bussen, scheeps- en industriële motoren met steunmagazijnen in verschillende Europese landen en in Istanboel (Turkije), Singapore en Minto (Australië).
  • Volvo Parts Customer Solutions, dat verschillende diensten aanbiedt aan klanten, o.a. 24u op 24u pechverhelping, logistieke en technische support voor werkplaatsen en dealers.
  • Volvo IT Belgium, dat het internationale computernetwerk coördineert voor de Volvo vestigingen in België maar ook haar diensten verkoopt aan externe partners.
  • Volvo Logistics Corporation, de eenheid die instaat voor alle transport van onderdelen naar de in België gevestigde Volvo bedrijven (incl. Volvo Cars), en de afgewerkte producten en reserve onderdelen van de Belgische Volvo vestigingen naar de verschillende markten transporteert. Daarnaast zorgt Volvo Logistics dat de in Zweden gebouwde producten via de Belgische havens naar de Europese markten vervoerd worden. 
  • Volvo Trucks Belgium , de invoerder van Volvo vrachtwagens voor de Benelux markt. 

Naast de directe tewerkstelling in de Volvo vestigingen zorgen de Volvo activiteiten ook voor tewerkstelling bij:

  • Dealers, in België zijn 15 Volvo Truck dealers actief met samen 32 werkplaatsen en 1 Volvo Construction Equipment privé invoerder, in totaal goed voor +/- 500 medewerkers. 
  • Toeleveranciers, meer dan 50 Belgische toeleveranciers leveren producten of diensten aan de Gentse vrachtwagenvestiging, goed voor een tewerkstelling van enkele duizenden arbeidskrachten. 

Investeringen
Jaarlijks investeert Volvo in haar Belgische vestigingen ettelijke miljoenen euro’s. Getuige hiervan zijn de introductie van nieuwe en de uitbreiding van bestaande activiteiten.
Dit jaar alleen al zal er bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd worden in de uitbreiding van de assemblage hall van de vrachtwagenfabriek en van de cabine trim afdeling.

Innovatie
Wereldklasse staat bij Volvo hoog op de agenda. Verbeteringen van het productieproces, de systemen, de producten en de manier van werken hebben ertoe geleid dat Volvo mee kan spelen op de wereldmarkt van Lean Manufacturing.

Sociale verantwoordelijkheid
De toekomst van deze planeet ligt ons nauw aan het hart. Niet voor niets is “zorg voor het milieu” reeds van begin de jaren ’70 een kernwaarde voor Volvo. De Volvo Groep voelt zich verplicht om de milieu-effecten van onze productie en producten aanzienlijk te verminderen. Wij zijn deel van het probleem maar ook deel van de oplossing.
Dit milieubeleid en –aanpak resulteerden in de eerste CO2 neutrale automotive fabriek wereldwijd, die gerealiseerd werd in de Gentse vestiging. Een primeur in de Volvo Groep maar ook in de automotive wereld.

De Belgische Volvo Groep onderhoudt constructieve contacten en werkt nauw samen met universiteiten en hogescholen en neemt deel aan verschillende projecten via Agoria, Voka en de overheid om de tewerkstelling te bevorderen en de technische jobs voor vrouwen aantrekkelijk te maken.

Onze medewerkers zijn ons hoogste goed. Volvo medewerkers worden betrokken bij het bepalen van de richting die het bedrijf uitgaat en het continu verbeteren van onze manier van werken. Open dialoog, teamwerk en leiderschap zijn onze drivers. Aan onze medewerkers wordt op verschillende manieren de gelegenheid geboden om zich verder te ontwikkelen zowel persoonlijk als professioneel, hun competenties en know-how te verhogen en beter te worden in hun job.