“Het ontwerp is een feest voor vrachtwagenchauffeurs”

Wanneer we de uiterst geheime ontwerpstudio binnengaan, stopt Asok George voor de nieuwe Volvo FH. “Elke keer dat ze iets onthulden, moest ik even blijven staan kijken. Alles is nieuw, maar we hebben overduidelijk met een Volvo te maken”.

Asok George is verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenkant van de nieuwe Volvo FH. De duidelijke FH-kenmerken waren echter een prioriteit voor iedereen in het ontwerpteam. “Met de hellende voorruit is de Volvo FH altijd eenvoudig te onderscheiden geweest. En dat zal ook zo blijven”, zegt Asok George. Nu de voorruit rechter is geplaatst om meer cabineruimte te creëren, is de dakhoek nog belangrijker geworden. Hierdoor heeft de cabine nog steeds een onmiskenbaar profiel.

Onmiskenbaar Volvo

“Het moet niet onopgemerkt blijven dat je een Volvo rijdt. Ons doel is om er de makkelijkst herkenbare truck op de weg van te maken”, zegt Asok George.

Carina Byström, interieurontwerpster.
Carina Byström, interieurontwerpster.
We lopen van de ene kant van de cabine naar de andere kant. Asok George en Rikard Orell, designmanager bij Volvo, wijzen op de verschillende kenmerken en details. De strakke verbindingen tussen de carrosserieonderdelen, de precieze passing en de afwerking. De lijnen en bochten van de cabine, die ontwerpers de grafische mogelijkheden noemen. Het doel was hier om een solide vorm te creëren, geen front met twee zijden. Daarom lopen de lijnen en bochten langs de gehele cabine. Maar nog belangrijker dan de lijnen is de uitstraling van de truck.

“Ja, die is essentieel. Die moet de efficiency en dynamiek van de truck tot uitdrukking brengen. Het moet lijken alsof de truck rijdt zelfs in stilstand”, zegt Asok George.

De nieuwe Volvo FH lijkt naar voren te leunen en zijn wielen op de grond te drukken, klaar voor de start. Deze indruk wordt deels verkregen door de grafische vormgeving. Een belangrijk gedeelte in het ontwerp vormen de wielkast en het spatscherm. De bovenrand van de spatschermwelving loopt naar voren en omlaag, waardoor een dynamische lijn ontstaat die de vorm van de wielkast versterkt.

Een grotere en lichtere ruimte

We klimmen in de cabine. Nu verlaten we het ontwerpterrein van Asok George en betreden we het domein van interieurontwerpster Carina Byström. Binnen is het ruim en licht, ondanks dat de studioverlichting niet in de buurt van daglicht komt. Het licht komt binnen via het hemeldak, dat ook dienst doet als noodluik, maar de cabine heeft ook grotere ruiten.

“Volvo is een merk dat om mensen geeft.
We hopen dat u dit kunt terugzien in het ontwerp.”

“Het ontwerp versterkt het gevoel van ruimte. Daarom hebben we grote, welvende lijnen toegepast en regelmatige oppervlakken gecreëerd”, zegt Carina Byström.

“Neem het dashboard. Die loopt in een golvende lijn van A-stijl naar A-stijl waardoor de breedte van de cabine wordt benadrukt”, voegt Rikard Orell eraan toe. Net als het exterieur moet ook het ontwerp in de cabine uitdrukking geven aan de filosofie van Volvo en de Scandinavische komaf. “De vormen moeten kloppen”, zegt Rikard Orell. “Ze moeten niet gecompliceerd of kunstmatig zijn”.


Asok George, exterior designer
Asok George, exterior designer

Details die het onderscheid maken

Veel aandacht is besteed aan de oppervlakken en materialen. Er worden zware eisen gesteld aan de materialen. Slijtage is een probleem en alles moet lang meegaan.
 
“Kwaliteit is belangrijk, onze klanten maken zich daar druk om. En gelijk hebben ze”, zegt Rikard Orell.
 
Een ander detail in het kenmerkende profiel van de Volvo FH zijn de zijspiegels.

“We wilden de spiegels slanker maken zodat ze zo min mogelijk het zicht zouden belemmeren. Nu verdraait de hele spiegel en niet alleen het spiegelglas in een grote behuizing”, zegt Asok George.
 
De slankere spiegels verminderen ook de luchtweerstand. De nieuwe Volvo FH is hoger maar net zo gestroomlijnd als zijn voorganger, het toonaangevende model in aerodynamica.
 

“Door de hoeken nog ronder te maken, is het ons gelukt een cabine te bouwen met iets minder luchtweerstand”, zegt Asok George. Ook hier is de strakke passing van de carrosserieonderdelen van belang. De verbinding tussen het onderste en bovenste gedeelte van de cabine is bijvoorbeeld helemaal dicht. De motor, cabineophanging en details die anders zichtbaar zijn via de opening, zijn afgedekt. “De truck is rondom strakker. Hierdoor stroomt lucht om de cabine heen in plaats van erdoorheen. Dit doet wonderen voor de aerodynamica en vermindert het brandstofverbruik nog verder”, zegt Asok George.
Ook de kleuren aan de buitenkant dragen bij aan de eerste indruk.
Ook de kleuren aan de buitenkant dragen bij aan de eerste indruk.
 

Overweldigend maar niet bedreigend

Het ontwerp drukt zelfvertrouwen uit zonder opdringerig te worden. Het idee is natuurlijk dat de truck zowel voor de transporteur als voor de chauffeur aantrekkelijk moet zijn. “In de afgelopen jaren is de waarde van een bekwame chauffeur aanzienlijk toegenomen. Het is een kunst om met een truck te rijden. Voor mij is het ontwerp een feest voor truckers over de hele wereld”, zegt Rikard Orell. Maar chauffeurs zijn niet de enigen die we tevreden moeten stellen.

“Transporteurs zijn onze klanten, evenals de samenleving. Iedereen die te maken krijgt met het gebruik van de truck. Het is mooi dat men onze trucks geweldig vindt, maar ze moeten er niet door worden geïntimideerd”, zegt Rikard Orell.
 
“Volvo is een merk dat om mensen geeft. We hopen dat u dit kunt terugzien in het ontwerp”, zegt Asok George, die nog één keer goed kijkt naar de truck voordat de grijze afdekhoes er weer overheen gaat. .

1
Design