Zien wat u wilt zien

Verminder de tijd dat een chauffeur niet op de weg kijkt en je vermindert het risico van een ongeluk; dit was de gedachte achter het ontwerpen van het instrumentenpaneel in de nieuwe Volvo FH. Dit leidde tot meer flexibiliteit in het paneel en minder visuele afleidingen.

Gladde, regelmatige oppervlakken maken de chauffeursomgeving harmonieuzer. Een mooi voorbeeld is het secundaire display (SID), dat is geïntegreerd in het instrumentenpaneel en uw zichtveld niet belemmert.

Een ander belangrijk aspect was het verbeteren van de beeldkwaliteit van de schermen.

“De nieuwe schermen hebben een beter contrast, meer scherpte en fraaiere kleuren. Het is ook gemakkelijker door de menu´s te bladeren om te vinden wat u zoekt”, zegt Nina Theodorsson die aan het paneel heeft gewerkt. Hierdoor is de informatie makkelijker te vinden. De knoppen en hendels die nodig zijn om het voertuig te besturen, moeten ook goed zichtbaar zijn en gebruiksvriendelijk. Daarom hebben de knoppen nu oppervlakken die op vingergevoel uit elkaar zijn te houden, en een verschillende klikervaring geven.

“De Volvo FH is de eerste met verstelbare stuurkolom. Het geheim zit in het stuur”

Deel de knoppen anders in

“De chauffeur of transporteur kan de positie van verschillende knoppen anders indelen, zodat de meest gebruikte functies het dichtstbij zitten”, zegt Nina Theodorsson. De vaste knoppen zitten meestal dicht bij het gedeelte dat ze besturen. Zo bevat het portier knoppen voor de ramen en zijspiegels, en zitten in het plafond knoppen voor het gele signaallicht, de microfoon enzovoort. “Ze zitten op de plekken waar je ze verwacht”, zegt Nina Theodorsson. “Alles bij elkaar dragen deze veranderingen bij aan een veiliger werkplek voor chauffeurs en minder beschadigingen aan de truck.” “Nu kunnen chauffeurs hun ogen houden waar ze moeten zijn: op de weg.”

Geschikt voor alle chauffeurs

Lang of kort, smal of breed, elke chauffeur kan nu een comfortabele werkhouding vinden. De nieuwe bestuurdersstoel heeft een betere bekleding en is flexibeler. Het geheim zit in het stuur. De verstelbare stuurkolom is een voorziening die bij luxe modellen hoort en zorgt dat het stuur kan worden gekanteld, en niet alleen omhoog of omlaag gebracht zoals voorheen. “Het rijden gaat al beter wanneer je je armen ietsjes omlaag doet”, zegt Peter Johansson, design engineer bij Volvo. Samen met de functies voor omhoog en omlaag brengen kan het stuur tot onder een hoek van 40 graden worden gezet; 10 graden hiervan komen door de functie voor de verstelbare stuurkolom. Het verticalere stuur zorgt dat de Volvo FH meer aanvoelt als een gewone auto.

De werkplek van de Volvo FH

Uitgebreide serie stoelen

Vooral lange chauffeurs zullen de grotere afstelmogelijkheden van de bestuurdersstoel waarderen. De zitting kan verder naar achteren worden geschoven, vier centimeter om precies te zijn. Alles bij elkaar kan de zitting tot 24 cm naar voren of naar achteren verschuiven (beste in zijn klasse). Het bereik voor het verhogen of verlagen van de nieuwe zitting is 10 cm.

De zitting heeft ook een nieuwe vorm gekregen. Onder andere is de ondersteuning in de lengterichting verbeterd en is de beenondersteuning verlengd. Maar dit is een lastig gebied: te weinig beenondersteuning is niet goed, te veel is ook niet goed omdat het dan lastiger wordt om in en uit de stoel te komen. “De nieuwe stoel is echt verbazingwekkend wanneer je je realiseert dat die is ontworpen voor chauffeurs van bijna elk postuur”, zegt Peter Johansson.

4
Werkplek