Brandstof Volvo FM
Euro 6 en brandstofbesparingen

Momenteel moeten de emissies in Europa worden gereduceerd, en gewoonlijk betekent het aanpassen van een Euro 5-motor aan Euro 6 een aanzienlijke toename in brandstofverbruik. Het is geweldig dat Volvo dit probleem heeft opgelost zonder noemenswaardige toename. Tegelijkertijd komt de nieuwe Volvo FM met twee nieuwe brandstofbesparingen, waardoor klanten aan Euro 6 kunnen voldoen én brandstof kunnen besparen.

Astrid Drewsen

Astrid Drewsen is Product Manager voor de aandrijflijn en verantwoordelijk voor de nieuwe D11- en D13-motoren die voldoen aan Euro 6. “Vergeleken met hun Euro 5-voorgangers is het brandstofverbruik van de nieuwe aandrijflijnen bijna gelijk, terwijl de prestaties en weggedrag identiek zijn. Dit geldt voor de gehele reeks met vermogens van 330 tot 500 pk.”

Schoon en zuinig

De nieuwe Volvo FM voldoet aan de strengste milieu-eisen tot dusver: emissie van stikstofoxiden is met 80% verlaagd en de uitstoot van roetdeeltjes is gehalveerd. Dit is mogelijk gemaakt door een verbeterde SCR-techniek (Selective Catalytic Reduction) en een efficiënter Ad Blue-doseringssysteem. Sinds 31 december 2013 moeten alle nieuwe trucks voldoen aan de nieuwe emissievereisten.

Euro 6-motor van bovenaf

Brandstof besparen vanaf het begin, met I-See 

De brandstofbesparingstechnologie die onlangs werd geïntroduceerd met de nieuwe Volvo FH, heeft nog een sprong voorwaarts gemaakt. I-See kan nu tot 5 percent brandstof besparen, vanaf het moment dat de truck wegrijdt. Er wordt een optimale brandstofefficiency bereikt door informatie over de topografie van de weg te gebruiken voor het regelen van de snelheid en het schakelen. Deze gegevens worden nu automatisch gedownload uit de I-See-database.

Brandstofverbruik bijna gelijk, prestaties en weggedrag identiek

“Het systeem weet daardoor precies hoe een helling het beste kan worden gereden. Omdat de hellingspercentages van de weg verderop bekend zijn, kan het systeem de motor en de I-Shift-versnellingsbak vertellen hoe de kinetische energie kan worden benut. Op die manier bootst I-See de rijpatronen van de beste chauffeur na,” aldus Anders Eriksson, I-See Developer.

Kiezen uit een reeks brandstofbesparingen

I-See kan gegevens over hellingspercentages opslaan en uploaden. Dat houdt in dat een weg die nog niet in de database zit, automatisch wordt vastgelegd en dat de gegevens ervan naar de database worden verzonden. Dan is de weg de volgende keer wel beschikbaar, en ook voor andere gebruikers van I-See.

“Grote wegen kunnen in enkele weken of zelfs enkele dagen na ingebruikname in kaart worden gebracht. Dus elke truck met I-See kan meteen brandstof besparen,” zegt Anders Eriksson.

Anders ErikssonFuel Advice: blijvend besparen

Het Volvo Driver Training-programma verbetert de brandstofbesparingstechnieken bij chauffeurs van alle niveaus. Maar om te zorgen dat de besparingen blijvend worden, zijn de continue follow-up en de adviezen nodig van een persoonlijk adviseur. Jarkko Aine, Transport Solutions Manager, beschrijft de nieuwe Fuel Advice-service:

“Tot nu toe profiteerden alleen de grotere operators van een persoonlijke Fuel Advisor. Maar deze service werkt met een abonnement per truck, dus is het financieel haalbaar voor elk aantal trucks. Na elke analyse krijgt de chauffeur een rapport met de acties die moeten worden ondernomen. En bij vragen kan hij of zij contact opnemen met de Fuel Advisor die het rapport opstelt.”

Fuel Advice kan tot 5% brandstof besparen en kan worden gebruikt om de maandelijkse brandstofkosten te drukken.

Lees meer over de voordelen van I-See
Lees meer over de brandstofzuinige Volvo-motoren
Ontdek hoe u met ons brandstof kunt besparen, en bereken uw besparingen

4
Brandstof