Weggedrag Volvo FM
U vergeet bijna dat u met een truck rijdt

De wielophanging in de nieuwe Volvo FM is compleet herzien om het weggedrag van de nieuwe Volvo FH te evenaren. Met name de koersstabiliteit en de stuurcontrole zijn aanzienlijk verbeterd. Bij de Volvo FM voelt het alsof de wagen zich nog meer tegen de weg aandrukt, alsof de rijpositie lager is.

In de vorm maken de kleinste wijzigingen soms het grootste verschil uit. Niklas Fröjd, deskundige op het gebied van voertuigdynamiek, geeft een voorbeeld: de plaats van een stabilisator.

“Wanneer een volgeladen truck de bocht omgaat, wordt er veel torsiekracht van de trailer overgebracht op het trekker chassis. Deze kracht kan worden doorgegeven aan de assen en ervoor zorgen dat de wielen niet meer zijn uitgelijnd. Dit levert een onaangenaam gevoel op bij de chauffeur die dit moet compenseren. Doordat de stabilisator dichter bij de koppelschotel is geplaatst, wordt die kracht nu echter naar de grond afgevoerd. Hierdoor is de truck in bochten veel stabieler.”

Alles is vervangen, gemoderniseerd of verbeterd

Het een leidt tot het ander

De nieuwe plaats van de stabilisator zorgt ook voor het afbuigen van de krachten die gewoonlijk het chassis binnendringen bij het rijden op een oneffen wegoppervlak. Dit maakt het rijden natuurlijk comfortabeler en verbetert de koersstabiliteit. Er treedt nog een voordeel op bij het nemen van bochten:

“Stel dat u op een rotonde rijdt waarbij de krachten in de bocht zorgen dat de cabine gaat kantelen. Door de nieuwe stabilisator installatie in de achterwielophanging wordt dit verminderd. De trailer brengt nu veel minder krachten over op de cabine.”

Schuine positie voor beter gedrag

Ook de stuurcontrole is aangescherpt in de nieuwe opstelling. “We hebben een lichte schuinte in het ophangingssysteem ingevoerd,” zegt Niklas Fröjd, die zijn uitgestrekte hand iets kantelt. “Hier is uiteraard niets van te zien, maar voorheen liep het evenwijdig aan de grond. De nieuwe hoek veroorzaakt een licht tegensturen bij afslaan en het rijden van bochten.”

Op deze manier wordt niet alleen elke neiging tot overstuur tegengegaan, het zorgt ook dat de chauffeur een lijn op de weg kan uitkiezen en dan voelt hoe de truck die volgt.

Volvo FM op de brug

Tot in het kleinste detail

In combinatie met de verbeterde opstelling is de complete ophanging aangepast en afgesteld. Alles is dus vervangen, gemoderniseerd of verbeterd om de gewenste resultaten te bereiken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de stijfheid van de veren en de dempers. Zelfs de motorophanging is verbeterd zodat er minder trillingen optreden. Minder trilling betekent minder vermoeiend voor de chauffeur. En een chauffeur die zich goed voelt, rijdt veiliger dan een door elkaar geschudde en uitgeputte chauffeur.

Testsituaties

Stefan Axelsson was verantwoordelijk voor het controleren van de prestaties van de nieuwe vering. Hij vindt het prettig dat hij in lastige situaties waar bijna geen ruimte is voor fouten, op de truck kan vertrouwen. “Bij een tegenligger op een lokale weg bedenkt u bijvoorbeeld in een fractie van een seconde wat de marges zijn. Op dat moment merkt u hoeveel stuurcontrole u heeft in de truck,” zegt hij.

Niklas Fröjd

Nog verrassingen tegengekomen?

Stefan Axelsson denkt lang en diep na voordat hij antwoord geeft. “Niet echt, meer inzicht denk ik. Het is verbazingwekkend hoe precies je kunt rijden op een bochtige weg, nu de truck het weggedrag van een personenauto biedt. Met andere trucks zou je niet zo ver durven gaan.”

Het echte rijden

Niklas Fröjd denkt dat dit veel te maken heeft met de strakke nieuwe opstelling. “Er is niets dat uw interpretatie van de weg belemmert, de opstelling zorgt voor meer verbinding. En omdat de truck- en trailercombinatie in dynamisch opzicht stabiel is, biedt deze ook meer comfort.” Hij geeft toe dat hij trots is, maar waar het uiteindelijk op neer komt, is een gevoel van persoonlijke tevredenheid. “Je krijgt wat je eruit wil halen; dit is pas echt rijden.”

3
Handling