Koplampen Volvo FMX
En er was licht - het liefst Bi-Xenon

De nieuwe koplampen hebben een compleet nieuwe vormgeving en bieden dezelfde prestaties als de lampen die onlangs zijn ontwikkeld voor de langeafstandstransporten in de Volvo FH. Maar met één of twee unieke extra´s.

Hanna Degerman, Visibility Specialist, wil zorgen dat de Volvo FMX bekendheid verwerft als truck met de beste koplampen.

Eindeloos doorrijden

Sterker, langer, breder

“We hebben besloten de nummer één in zicht te worden”, zegt Hanna Degerman, zonder dat ze opschepperig klinkt. “Het is belangrijk voor degenen die met een Volvo FMX rijden, omdat ze vaak de hele nacht opereren op slechte wegen, met slechte verlichting in groeven, mijnen en bossen.” Daarom is de standaardverlichting nu sterker, langer en breder. En volgens Stig Elofsson, de technicus achter het licht, is dat een ingrijpende verbetering.

“De intensiteit van het licht van de nieuwe koplampen valt erg op. Dit maakt het rijden in het donker minder vermoeiend voor de chauffeur en vergroot de veiligheid voor iedereen.”

Krachtig uiterlijk, dat ook

De nieuwe koplampen zijn hoger geplaatst en hebben een compact ontwerp dat Stig doet denken aan een wild zwijn. Maar dit is niet alleen voor het uiterlijk gedaan. De robuustheid en betrouwbaarheid zijn ook verbeterd. De nieuwe halogeenlampen kunnen de trillingen weerstaan van het allerhobbeligste terrein. Zoals ze ontdekten in de Braziliaanse jungle.

“Onder zware omstandigheden helpen goede koplampen om schade aan de truck te voorkomen. En alles waardoor de truck moet stoppen, gaat ten koste van de productiviteit”, zegt Hanna Degerman.

Koplampen Volvo FMX

Daglicht in het donker

De optionele Bi-Xenon koplampen bieden extreem hoge prestaties, en zijn vooral goed voor oudere chauffeurs met vermoeide ogen, zoals Stig Elofsson. “Deze hebben twee keer de lichtintensiteit van halogeen en een geheel andere kleurtemperatuur. Het is alsof je bij daglicht rijdt”, zegt Stig Elofsson. Zijn gezicht straalt: “Met deze lampen kun je eindeloos blijven doorrijden.” Ook zijn de nieuwe Bi-Xenon-modules veel beter bestand tegen trillingen.

De cabineschudtest

Volvo ontwierp een eigen trillingspatroon om een leven lang rijden door sporen, richels en kuilen te simuleren. De cabineschudtest past dit helse programma gedurende 300 cycli toe op de nieuwe lampen. De Bi-Xenon-lampen waren voor de test geslaagd toen Stig Elofsson er zijn zege aan gaf. “De onderdelen overleefden de test en zagen er nog als nieuw uit”, verklaart hij.

Slim gebruik van LED

De twee varianten zijn grotendeels identiek en de Bi-Xenon module vervangt eenvoudigweg de onderste van de twee halogeenlampen. Deze heeft dim- en grootlicht, maar wordt aangevuld met grootlicht door de halogeenmodule erboven.

Dagrijverlichting wordt geleverd met de kenmerkende V-vormige ledverlichting. Het onderste gedeelte hiervan doet ook dienst als een richtingaanwijzer met een oranje geleideverlichting. Dan wordt de rest van de led-lichtgeleider gedimd om de richtingaanwijzer nog meer te laten opvallen. Het feit dat het uniek is, is minder belangrijk voor Hanna Degerman die vooral naar het praktische voordeel kijkt: twee lampjes minder voor de klant om te vervangen.

Kooien beschermen lampen

De koplampbescherming wordt af fabriek gemonteerd maar is uitwisselbaar. Dit houdt in dat de chauffeur gemakkelijk kan switchen tussen de versies voor verhard en onverhard terrein. Het feit dat ze zijn verstevigd met staal, maakt ze behoorlijk sterk. Het fijne rooster in de off-road versie voorkomt dat kleinere steentjes het glas raken. Maar hoe sterk is het: helpt het als je wat groters raakt?

Hanna Degerman

“Niet bij een kangoeroe”, antwoordt Stig Elofsson, “Maar we zullen een hoop minder vervangende onderdelen hoeven te verkopen aan klanten die deze in de wildernis gebruiken.”

Effect op het zicht

Rest nog de vraag of de nieuwe lichtprestaties voldoende zullen zijn om de bedrijfsdoelstelling op het gebied van zicht te halen? Hanna Degerman denkt van wel: “De verlichting van de FMX is net zo goed of beter dan op welke andere truck dan ook.”

Lees hier meer over de nieuwe en verbeterde koplampen

10
Koplampen