De haak kan zonder problemen 20 ton meer aan

De nieuwe Volvo FMX is gebouwd om het zware duw-en trekwerk van de bouwindustrie aan te kunnen. De truck is sterk genoeg voor 32 ton aan de sleephaak. Als de truck tegen een hoop steenslag aanrijdt, of zelfs tegen een betonnen muur, kan de truck gewoon doorgaan met werken alsof er niets is gebeurd.

Hans Bergqvist beschrijft het werk dat is verricht voor het ontwerp van het nieuwe front. “We hebben ons gericht op robuustheid en eenvoudig onderhoud. Er zijn veel stalen onderdelen toegevoegd, maar de gewichtstoename is minimaal: hooguit vijf tot zes kilo. Terwijl de robuustheid veel meer is toegenomen.”

Absorbeert energie als een enorme veer

Doosvorm met een reden

“De nieuwe trekbalk, de nieuwe bullbar, de nieuwe beschermingsplaat: alles is met grote beugels aan de voorste beveiligingsbalk bevestigd. Dit geeft een doosvormige constructie. Het front wordt ongelooflijk robuust omdat het een verlenging van het chassis is. Daarom absorbeert het de energie van een botsing bij lage snelheid als een enorme veer. De eigen trillingen worden bijna volledig geëlimineerd, en ook het bijbehorende schudden van de cabine”, zegt Hans Bergqvist.

De trekbalk is solide zodat u erop kunt klimmen om bij de voorruit te kunnen.
Trekbalk Volvo FMX

In de vorm terugveren

Bij een van de tests voor het meten van de robuustheid van de constructie wordt geprobeerd met een stalen staaf in het front binnen te dringen met een druk van 3 ton. De doosvormige constructie gedraagt zich als een veer en neemt bijna helemaal de oorspronkelijke vorm weer aan.

Bij een andere test wordt een zwaar betonblok gebruikt. Met ongeveer 5 km/u rijdt de truck erop in, wat een enorme hoeveelheid energie genereert. Het stalen front buigt enigszins, maar krijgt zijn vorm grotendeels weer terug. De eigen sterkte van het front en een rubberachtige soort polypropyleen op de bumper vormen een winnende combinatie.

Trekbalk

Meer staal betekent meer bedrijfstijd

“De hoeken van de truck hebben het vaak zwaar te verduren, dus zijn de bumperhoeken vervaardigd van drie millimeter dik hoogwaardig staal”, zegt Hans Bergqvist. De nieuwe koplampen zijn veel hoger boven de bumper geplaatst waar ze minder kwetsbaar zijn. Chassispanelen zijn gedeeld in plaats van overlappend, zodat oppervlakkige schade beperkt blijft.

Hans Bergqvist

“En als u er toch in slaagt het front ernstig te beschadigen, kunt u wellicht zelf het onderdeel vervangen, omdat de bouten allemaal zichtbaar zijn en gemakkelijk te bereiken. We zijn er vrij zeker van dat dit populair gaat worden bij de klant. Het kost minder moeite en verhoogt de beschikbaarheid.”

32 ton duwen en trekken

De trekbalk bestaat uit één stuk gietijzer. “Als de wagen op de assen rust met doorslippende wielen, helpt een graafmachine, of een andere Volvo FMX, u in no time weer op weg. En omdat de trekbalk niet is afgedekt, kunt u die gebruiken als steun om op het front te klimmen. Waar u ook op stapt, u zult merken dat het solide is, niets zal breken of barsten”, zegt Hans Bergqvist. De trekpen kan met een handgreep worden geopend en is toegankelijk indien nodig.

Bekijk de details van het front en de trekbalk

3
Robuustheid