Inteligentna promjena stepena prenosa

I-Shift je najnaprednije Volvo rješenje za promjenu stepena prenosa. Jednostavan je kao automatski mjenjač i efikasan kao savršeno automatizovani 12-brzinski mjenjač. Time se postiže dodatna udobnost, što je važno vozaču, kao i ušteda goriva do 7 posto, što je važno prevozniku. 

every drop counts

KOLIKO JE INTELIGENTAN?
Prvo, tačno „zna“ kako da maksimalno iskoristi performanse svakog Volvo motora jer koristi detaljne informacije o njegovim jedinstvenim karakteristikama. Drugo, kontroliše masu i otpor vozila, uključujući nagib ceste, brzinu i ubrzanje, a zatim koristi te podatke da predvidi potrebe vozila i odabere optimalan stepen prenosa. Po potrebi preskoči jedan ili dva stepena prenosa.
Kao najbolji vozač na svijetu, sve to radi u realnom vremenu. I sve vrijeme. Na taj način, I-Shift smanjuje potrošnju goriva do 7 posto u odnosu na ručni mjenjač.

I-SHIFT I I-ROLL
Prilikom korištenja, I-Roll može da uštedi do 2 posto goriva – koristi kinetičku energiju kamiona kako bi smanjio potrošnju goriva u najvišem stepenu prenosa. Na umjerenim nizbrdicama, odvaja motor i dopušta vozilu da se duže kreće po inerciji, čime odlaže potrebu za ubrizgavanjem dodatnog goriva.

DODATNE UŠTEDE
Za 70 kg je lakši od ručnog mjenjača, što povećava koristan teret kamiona i njegovu ekonomičnost. Ekonomičnost je veća i zbog lake promjene stepena prenosa, čime se manje naprežu pogonski sklop i gume, produžava životni vijek dijelova i smanjuju troškovi održavanja. Samim tim što pravi manju buku, olakšava posao vozaču.
i-shift
ishift

The fourth generation of I-Shift intelligent transmissions. 
every drop counts

“I-Shift me je potpuno osvojio. Svi naši Volvo kamioni imaju I-Shift mjenjače jer su ekonomični i udobni’’
Walter Husmann, W.Husmann Company, Švicarska

OPTIMIZACIJA VOZNOG PARKA
U ponudi je niz paketa sa specijalnim programima za prilagođavanje I-Shift mjenjača posebnim uvjetima različitih transportnih oblasti. Na taj način, I-Shift može optimizirati potrošnju goriva svakog voznog parka. Na primjer, program 'Distribution & Construction' (Distribucija i građevina) sadrži funkcije za lakše pokretanje i manevrisanje vozila. Program 'Heavy GCM' (Upravljanje promjenom stepena prenosa kod teških prevoza) optimizira promjenu stepena prenosa za težine iznad 60 tona, dok program 'Long Haul Fuel & Economy' (Ušteda goriva na dugim relacijama) optimizira potrošnju goriva pomoću stalne brzine kretanja.

ČETVRTA GENERACIJA AMT SISTEMA
Volvo AMT, ili automatizovani ručni mjenjač, stalno se poboljšava kako bi ekonomičnije i inteligentnije pomagao vozaču. U pitanju je 12-brzinski elektronski regulisan mjenjač sa sekvencijalnim i pomoćnim mjenjačem, koji ima ručnu ili automatsku promjenu stepena prenosa. Automatska promjena stepena prenosa ima dva režima: 'Performance' (Performanse) i 'Economy' (Ekonomičnost).