Duži i teži zadaci za plin – pomoću kamiona Volvo FM na MethaneDiesel

Kada će dizelski motor biti glavna tema kada je riječ o tehnologiji korištenja metana? Ovog ljeta, kada na tri tržišta prevoznici počnu koristiti prve serijski proizvedene kamione FM na MethaneDiesel. Od samog početka, novi Volvo kamioni biće jedinstveni po tome što koriste plin kao gorivo u prevozu na duge relacije, što će povećati ekonomičnost i smanjiti emisiju karbon-dioksida na otvorenoj cesti.

MAKSIMALNA EFIKASNOST PLINA U DIZELSKOM MOTORU
Po pitanju efikasnosti i voznih svojstava, naša vrlo uspješna Euro 5 tehnologija za dizelske motore daleko je ispred standardnih motora na plin. Međutim, u poređenju sa dizelskim gorivom, vještački bioplin može smanjiti emisiju karbon-dioksida do 70 posto. Kako najbolje iskoristiti prednosti obje tehnologije?
Malom količinom dizelskog goriva palimo metan. Na taj način, dizelski motor dolazi do punog izražaja – može uštediti do 25% plina u poređenju sa konvencionalnim kamionskim motorima kod kojih se plin pali pomoću svjećice. Potom se sve više metana ubrizgava u cilindre da bi se zadržale performanse koje utiču na miran rad dizelskog motora.

PREVOZ NA DUGE RELACIJE POMOĆU PLINA UPRAVO JE POČEO
Do skoro su putovanja na duge relacije bila nezamisliva za kamione na plin. Međutim, naša tehnologija za metan i dizelsko gorivo povećava radni raspon na 500 km, a postepeno će ga povećati i na 800 km. Osim toga, uvijek možete koristiti čisto dizelsko gorivo ukoliko plina trenutno nema.


diagramProcjenjen radni raspon za kamione koji koriste različite vrste plina 

“Model FM na MethaneDiesel je za 30 do 40 posto efikasniji od konvencionalnog Otto motora na plin jer kombinuje prednosti plina i efikasnost dizelskog motora. Osim toga, ponaša se kao dizelski motor i radi na dizelsko gorivo kada nema plina.’’
Lars Mårtensson, direktor sektora za ekološka pitanja kompanije Volvo Trucks
Volvo FM every drop counts

100 VOLVO KAMIONA NA PLIN OD LJETA 2011.

Obavljena su terenska testiranja u sjevernoj Evropi. Od ovog ljeta možete vidjeti kamione Volvo FM na MethaneDiesel u Nizozemskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U 2012. godini, proizvodnja će se povećati na 600 kamiona koji će se pojaviti na novim tržištima.

METAN: PRISTUPAČNA I OBNOVLJIVA ALTERNATIVA
Plin se već može nabaviti u tečnom ili komprimovanom obliku u mnogim državama. Kada je dobijen od biološkog otpada, metan smanjuje emisiju karbon-dioksida do 70 posto u odnosu na dizelsko gorivo, što objašnjava njegovu sve veću proizvodnju. Čak i metan fosilnog porijekla smanjuje emisiju karbon-dioksida do 20 posto.