Hybrid

Najsnažnije vozilo na hibridni pogon stiglo je bez velike pompe

Prvi kamion za teške radne uvjete na hibridni pogon istovremeno koristi snagu dizelskog motora i elektromotora, čime se potrošnja goriva i emisija karbon-dioksida smanjuju do 30 posto prilikom sakupljanja otpada u gradovima. Ali, to nije sve. Kada zamjenjuje dizelski motor pri pokretanju vozila i vožnji na malim brzinama, elektromotor povećava ubrzanje, što je važno vozaču, i smanjuje nivo buke, što je važno svima ostalima.

U PONUDI NA ODABRANIM TRŽIŠTIMA
Terenska testiranja se diskretno obavljaju u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj od 2008. Prvih 100 proizvedenih teških kamiona na hibridni pogon planirano je za tržišta u sljedećim državama: Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu.

TIHI KAMION OD 26 TONA
On je idealno rješenje za distribuciju i odnošenje otpada u gradskim sredinama. Upravo u tim sredinama, gdje se vozila najviše pokreću i zaustavljaju pri malim brzinama, tehnologija primjene elektromotora može uštediti najviše goriva. Čak i usmjerivači zraka doprinose manjoj potrošnji goriva. S obzirom na to da ukupna težina kamiona iznosi 26 tona, konačna ušteda će biti uočljiva.
'Vozači koji su učestvovali na terenskim testiranjima potvrdili su nam da se hibridna tehnologija savršeno uklapa u gradsku vožnju – Volvo FE na hibridni pogon se brzo i tiho kreće po gradu, što je neočekivana prednost jer se istovremeno postiže značajna ušteda goriva i smanjenje emisije karbon-dioksida.'
Lars Mårtensson, direktor sektora za ekološka pitanja kompanije Volvo Trucks 
 
every drop counts 
Hybrid engine 
Pogonski sistem motora sadrži starter, elektropogonski motor i generator.
INTELIGENTNA TEHNOLOGIJA
Elektromotor, ili pogonski sistem motora, nalazi se između 7-litarskog dizelskog motora i automatskog I-Shift mjenjača. Na taj način, dizelski motor se neosjetno uključuje kada elektromotor velikog okretnog momenta poveća brzinu, posle čega nastavljaju da rade istovremeno. Pomoću generatora, rekuperisana kočiona energija se koristi i za pogon elektromotora i za punjenje litijum-jonskih akumulatora, tako da dodatno punjenje nije potrebno.

MANJA EMISIJA KARBON-DIOKSIDA, POTROŠNJA GORIVA I GRADSKA BUKA
U poređenju sa konvencionalnim kamionom na dizelsko gorivo, kod distributivnog kamiona potrošnja goriva može opasti do 20 posto. Kod kamiona za prevoz otpada, potrošnja goriva može opasti do 20 posto, odnosno do 30 posto kada se, umjesto pogonskog sklopa vozila, koristi presa sa sopstvenim napajanjem. Emisija karbon-dioksida može opasti do 30 posto. Buka vozila može biti dvostruko manja prilikom početnog ubrzavanja.