Our philosphy

Svaka kap je važna

Ako se svuda uštedi pomalo, na kraju se uštedi mnogo. Na tome se temelji naša filozofija. Neprestano tragamo za novim rješenjima kako bi naši kamioni trošili manje goriva i manje uticali na okoliš. Najbolji smo u ovom polju zato što tako praktično razmišljamo. Naš pogonski sklop, koji uključuje 13-litarski dizelski motor i najnoviji I-Shift mjenjač, najefikasniji je u industriji. Međutim, tek smo na početku.

Postepeno prestajemo koristiti konvencionalna goriva. Smanjujemo potrošnju goriva za 1% godišnje – ne djeluje značajno, ali je obećanje realno i dugoročno. Postojeći izvori se koriste za povećanje ekonomične potrošnje goriva naših kamiona sa dizelskim motorima ili razvoj rješenja sa alternativnim gorivima.

Graphpovećanje ekonomičnosti za 1%.

every drop counts

Neki plodovi našeg rada polako postaju vidljivi. U posljednjih 20 godina smanjili smo potrošnju goriva i emisiju karbon-dioksida Volvo kamiona za 20 posto. U bliskoj budućnosti, cestama će se kretati kamioni koji koriste nove vrste održivih alternativnih goriva.

Osim toga, dokazali smo da okoliš i prevoznici imaju iste interese. Uzmimo, na primjer, trošak goriva. Ako on čini trećinu vaših osnovnih troškova, malo smanjenje potrošnje značajno povećava vašu zaradu.

Radni troškovi se takođe smanjuju ako kamione vozimo tako da što manje utiču na okoliš. I još nešto. U velikoj smo prednosti u odnosu na konkurenciju kada je riječ o radikalnom smanjenju emisije karbon-dioksida, azotnih oksida i čestica iz dizel motora. To ne važi samo za Volvo, već i za prevoznike koji voze naše kamione, kao i za kupce čiji se teret prevozi istim kamionima.

U sljedećih deset godina planiramo da smanjimo potrošnju goriva za još 10 posto. To ćemo uglavnom postići minimalnim povećanjem efikasnosti, a u nekim slučajevima i potpuno novim rješenjima, kao što je naša tehnologija za metan i dizelsko gorivo ili DME gorivo. Radićemo tako sve dok ne dobijemo održive nivoe emisije, prevoz bez emisije karbona i tehnologiju bez fosilnih goriva.

Čak i tada će biti svaka kap važna.