Automatski klimatski uređaj

Testovi pokazuju da su na previsokim temperaturama vozači skloni greškama i krivoj procjeni situacija. Drugim riječima, klima jako utiče na produktivnost i bezbjednost vas kao vozača.

Međutim, ostvarivanje optimalnog ugođaja u kabini iziskuje više od standardne klimatizacione opreme - ventilatora i grijača ili hladnjaka. Zato smo razvili klimatski uređaj sa elektroničkom regulacijom (ECC - Electronic Climate Control) Volvo, prvi takve vrste za naše kamione.

S ECC-om, sve što morate napraviti jeste da podesite regulator temperature na željenu vrijednost, a sistem će se pobrinuti za ostalo. ECC je vrlo napredan sistem koji nadzire temperaturu u kabini i izvan nje, temperaturu isparivača, broj okretaja motora na minutu i neke druge parametre. Njegov termostat u skladu s tim nadzire temperaturu u kabini, raspodjelu zraka, protok zraka i ulaz svježeg zraka.
 
Kao što je navedeno, regulacija klime u kabini uvijek ostaje u vašim rukama. Automatski modul se može jednostavno uključiti i isključiti pritiskom na dugme.