Bezbjednost, frontalna 

Kao prvi proizvođač teških kamiona na svijetu, Volvo je uveo zračni jastuk za vozača 1994. god.
Zračni jastuk je napunjen plinom i vrlo brzo se napuhava iz upravljača prilikom frontalnog sudara i tako štiti vozača od jačine frontalnog udarca.

Naš zračni jastuk je dizajniran tako da smanjuje rizik od povreda i to sprečavanjem udarca vozača glavom i prsima u upravljač, komandnu ploču ili gornji dio prednjeg stakla. On se aktivira samo prilikom jakih frontalnih sudara kad je vezanom vozaču potrebna dodatna zaštita za gornji dio tijela.

 Funkcioniše na sljedeći način: Senzori ugrađeni u karoseriju vozila reaguju na različite frontalne udarce i aktiviraju okidač zračnog jastuka. Okidač u trenutku šalje veliki impuls vrućeg dušika u jastuk, napuhavajući ga u djeliću sekunde. Jastuk zaustavlja moment vozačeve glave i trupa. Otprilike sekundu kasnije plin izlazi kroz sitne otvore u jastuku i miče ga s puta.
 
Napomena: da bi zračni jastuk bio efikasan, obavezno morate biti vezani sigurnosnim pojasom. Zračni jastuk je dizajniran tako da funkcioniše zajedno sa sigurnosnim pojasom, a ne da ga zamijeni.