Vlasništvo nad kamionom redovnim otplatama

Kupovina na rate je mudar izbor za one koji žele da kupe vozilo redovnim otplaćivanjem, odnosno ne žele da vežu svoj kapitala odjednom.

Vozilo se pojavljuje kao stavka imovine u vašoj bilanci od prvog dana. Nakon posljednje rate, vozilo postaje vaše.

Možete izabrati fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu ili veću zaključnu ratu. Svaka mogućnost nudi pogodnosti, što zavisi od vaših potreba:

Kupovina na rate sa fiksnom kamatnom stopom je dobra mogućnost za one koji moraju raditi prema preciznom budžetu u periodu u kojem kamatne stope mogu da variraju. Kamatna stopa na ratu je fiksirana na početku, kao i period u kojem se obavlja otplata.

Rokovi otplate mogu se prilagoditi tako da odgovaraju solventnosti vašeg poslovanja.

Kupovina na rate sa većom zaključnom ratom bit će privlačna onima koji žele niske mjesečne rate i prilagodljivost plaćanja paušalnog iznosa (većeg) kao posljednje rate.

Po isteku ugovora imate dvije mogućnosti. Možete da uplatite veće zaključne rate i da zadržite komercijalno vozilo ili refinansirate zaključnu ratu. Izbor isključivo zavisi od Vas.

 

Kupovina na rate sa varijabilnom kamatnom stopom mudar izbor za one koji smatraju da će se kamatne stope smanjiti. Ako se to dogodi, šema sa varijabilnom kamatnom stopom će vam uštedjeti novac. Bez dodatnih troškova ako želite da otplatite čitav iznos odjednom ili ranije zaključite ugovor. Kamatna stopa se izračunava po danu, ali se može plaćati mjesečno ili kvartalno - to zavisi od Vas.

Prednosti kupovine na rate:

  • Mogućnost odbitka kamata od oporezive dobiti  
  • Mogućnost otpisa priznatog neoporezivog iznosa  
  • Fiksna ili varijabilna kamatna stopa ili veća zaključna rata   
  • Smatra se stavkom imovine u bilanci