Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Bezbjednosni sistemi kamiona Volvo FH

Sistemi podrške vozaču. Stalna dodatna kontrola ceste.

Volvo FH može imati nekoliko najnovijih bezbjednosnih sistema koji efikasno smanjuju opasnost od nesreće, kao što su:

  • Zajednička kočnica (novo)
  • Automatska regulacija razmaka i Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom
  • Potpora za vožnju unutar trake
  • Sistem za upozoravanje vozača na budnost
  • Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja
  • Stop svjetlo pri naglom kočenju (novo)
  • Elektronski program stabilnosti

Zajednička kočnica

U određenim situacijama, kao što su skretanje ili vožnja po klizavoj nizbrdici, postoji opasnost da se prikolica zanese i udari u kamion. Zajednička kočnica je nova Volvo funkcija predviđena da to spreči. Impulsnim kočenjem prikolice koči se kombinacija vozila i smanjuje opasnost. Sistem može automatski da se aktivira u opasnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.  Zajednička kočnica sad je dostupna na klasičnim kamionima, kao i na tegljačima. 

Automatska regulacija razmaka i Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom.

Pratite ritam saobraćaja bez napora. Radarska automatska regulacija razmaka (ACC) održava bezbjedan razmak do vozila ispred kamiona, regulacijom pedale gasa i svih kočnica. Ako postoji opasnost od sudara, kontrolne lampice se prikazuju na vjetrobranskom staklu.

Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom ima dodatnu funkciju. Automatski vam pomaže da naglo kočite ako je sudar neizbježan, znatno smanjujući opasnost od teških povreda na taj način. 

Potpora za vožnju unutar trake.

Kada vozilo napusti traku, često dolazi do saobraćajnih nesreća. Po našem mišljenju – prečesto. Sistem potpore za vožnju unutar trake prati oznake na cesti pomoću kamere i upozorava vas ako slučajno pređete preko njih. 

Sistem za upozoravanje vozača na budnost

Sistem za upozoravanje vozača na budnost inteligentan je sistem koji prati vaše ponašanje u vožnji. Ako se razlikuje od normalnog i ukazuje na umor, sistem vas upozorava putem signala i poruke na ekranu koji vam savjetuju da se odmorite. 

Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja.

Mrtav ugao na suvozačevoj strani lako može da zakloni druge učesnike u saobraćaju. Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja ima radar koji provjerava tu oblast kada date signal za skretanje. Ako oblast nije čista, čuje se zvučno obaveštenje i treperi ikona pored retrovizora. 

Elektronski program stabilnosti.

Volvo elektronski program stabilnosti (ESP) efikasno smanjuje opasnost od proklizavanja i prevrtanja. Odmah se uključuje u opasnim situacijama, smanjujući snagu motora i kočeći kamion i prikolicu. Svaki točak kamiona koči pojedinačno. ESP sada može da se poruči kod većine specifikacija tegljača i kamiona. 

Stop svjetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo zakočite, stop svjetla brzo trepere da bi upozorila vozila iza vas. Tako se lako izbjegavaju sudari otpozadi koji mogu da budu smrtonosni i lančani.

Paket aktivne bezbjednosti


ACC s upozorenjem na sudar i kočionim sistemom za hitne slučajeve
Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja
Sistem za upozoravanje vozača na budnost