Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Iznutra je trkaći automobil

Inspiracija je stigla iz svijeta automobilskih trka, a novi mjenjač – I-Shift sa dva kvačila postavlja novi standard u pogledu voznih karakteristika. Tehnologija trkaćih automobila prvi put se koristi na vozilima za teške prevoze. “Osjećaj je čaroban“, kaže Björn Lyngsö, voditelj projekta za I-Shift sa dva kvačila. "Snaga vas prati cijelim putem."

Uz sistem prenosa sa dva kvačila možete mnogo brže mijenjati stepene prenosa. Kvačila rade paralelno, a jedno je uvijek aktivno. "To je kao da imate dva mjenjača I-Shift koje mijenjate u djeliću sekunde. Kada počnete voziti u prvom stepenu prenosa jednog mjenjača, već je odabran drugi stepen prenosa drugog", objašnjava Björn Lyngsö. “Jednostavno teče, nježno i tiho.”

Pokretanje inovacija

Tim za sisteme prenosa Volvo svoj projekt temelji na tehnologiji razvijenoj za poznati I-Shift. “Ovaj put su otišli još korak dalje i dodali potpuno nove funkcije kako bi stvorili novi sistem prenosa. Time dobijate dodatne vozne karakteristike, komfor i način glatkog mijenjanja stepena prenosa. Dizajn je veoma kompaktan, dodato je samo 120 mm, a nije ugrožena ni ekonomična potrošnja goriva. U rangu je mjenjača I-Shift”, kaže Astrid Drewsen, voditeljica za razvoj pogonskih sklopova.

Kada ovu inovaciju udružite sa najsnažnijim motorom D13 kompanije Volvo iz klase Euro 6, “dobit ćete stvarno dobru kombinaciju”, objašnjava Astrid Drewsen. “Na niskom broju okretaja stvara okretni moment od 2600 Nm i stabilno ga prenosi na kotače. U svakoj situaciji.".

Uživajte u vožnji

Taj konstantan prenos snage omogućava lakšu vožnju uzbrdo, nizbrdo, po svim terenima. “I-Shift sa dva kvačila bira njapametniji i najefikasniji način mijenjanja stepena prenosa. Može preskakati stepene da bi se osigurala ekonomična vožnja. A kada vam zatreba, glatko mijenja stepen prenosa. Taj postupak je brz i gladak, skoro neprimjetan. pruža vam konstantnu snagu”, kaže Astrid Drewsen.

"Lako mijenjate stepene prenose u krivini – uz stalnu vučnu snagu. Jedan od probnih vozača uporedio ga je sa hermetičkim prianjanjem pogonskih točkova na cestu”, dodaje Björn Lyngsö.

Poboljšani su vuča i ubrzanje, čak i uz teške terete na semaforima i rotorima. "Brzo povećavate brzinu, a zatim je lako održavate sve vrijeme, čak i na vrlo brdovitom terenu. Tako ste produktivniji", kaže Björn Lyngsö.

Sretan vozač. Sretan kamion

U teškim situacijama, na uzbrdicama i mokrim terenima u šumi možete se opustiti. "Snaga se prenosi na kotače u svakom trenutku i smanjuje opasnost od proklizavanja ili gubitka vuče. Nešto što bi inače moglo izazvati zabrinutost i stres vozača. Uz I-Shift sa dva kvačila vozač može biti opušten, održavati kontrolu i udobno raditi čak i takvim situacijama", kaže Astrid Drewsen.

Izborom najpametnijeg načina mijenjanja stepena prenosa pomaže i u smanjenju ukupnog pritiska na kamion. "Nježan je prema pogonskom sklopu i vozilu. Izaziva manje trošenje i habanje kamiona", dodaje Astrid Drewsen.

“Novi I-Shift sa dva kvačila je napametniji i najefikasniji način mijenjanja stepena prenosa."

“Kao da vozite automobil”

Dvije revolucionarne funkcije poboljšavaju ponašanje kamiona na cesti. Nezavisni ovjes i upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom daju kamionu Volvo FH kvalitet koji je prethodno bio moguć samo kod putničkih automobila.

Kamion na uskoj i neravnoj cesti teško može zadržati putanju. "Automobil na istoj cesti često se bolje ponaša. Vozač sjedi mnogo niže i osjeća se sigurnije", kaže Niklas Fröjd, stručnjak za dinamiku vozila kompanije Volvo. Automobil ima još jednu prednost – nezavisni ovjes. Svaki točak automobila ima svoju osovinu i kotrlja se nezavisno od ostalih.
 
"Na kamionu svaki par točkova ima zajedničku osovinu. Znači da jedan točak u velikoj mjeri djeluje na kretanje drugog", objašnjava Niklas Fröjd. Volvo FH djelimično ispravlja tu nepravdu. Ako se odlučite za novi Volvo nezavisni prednji ovjes (IFS), ponašanje kamiona na cesti bit će znatno kvalitetnije od svih drugih teških vozila.
 
"Za volanom svih  kamiona Volvo FH osjećate se kao da vozite automobil. Međutim, IFS ide korak dalje. Kamion se manje zanosi u krivinama i kreće se pravolinijski na pravim dionicama, čak i kada je cesta neravna", kaže Niklas Fröjd.

Još bolje ponašanje na cesti

IFS je potreban za drugu revolucionarnu funkciju u oblasti teških kamiona – upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom. Ova dominantna tehnologija u automobilskoj industriji poboljšava kontrolu upravljanja i prianjanja. Kada okrenete volan na vozilu koje ima upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom, točkovi odmah reaguju. "Razlika između vožnje kamiona i automobila nikada nije bila manja", kaže Stefan Axelsson, rukovodilac grupe u kompaniji Volvo koja je radila na finom podešavanju nove kvalitetne funkcije u vezi sa ponašanjem na cesti. Nešto što se često zanemaruje kada se govori o ponašanju vozila na cesti jeste uticaj ovog faktora na efikasnost vozača i održivost kompanje. "Dobro ponašanje vozila na cesti olakšava vožnju. Tako vozač ostaje na oprezu i vozi bezbjedno", kaže Stefan Axelsson. "Osim toga, vozač koji stigne na vrijeme bolje predstavlja kompaniju prilikom isporuke kod kupca."

Sve kamione Volvo FH krase bolja stabilnost i preciznost upravljanja

Bolja stabilnost i zaštita od prevrtanja kabine te dobro uravnoteženo ublažavanje vibracija kabine i šasije. To su glavni faktori koji doprinose 50 % boljoj stabilnosti i koji krase sve  FH kabine.
 
"Primjer za to su opruge ovjesa zadnjeg dijela kabine. Razmaknute su za 25 cm, čime se značajno povećava stabilnost kabine", kaže Stefan Axelsson. Veća zaštita od prevrtanja kabine u kombinaciji sa novom geometrijom i boljim dizajnom prednjeg i zadnjeg ovjesa takođe doprinose boljoj stabilnosti po pravcu novog kamiona.
 
Sve to pruža vozaču bolji osjećaj preciznosti i kontrole te čini duge vožnje bezbjednijima i manje zamornima. “Svi koji su bili uključeni u razvoj novih kvaliteta ponašanja na cesti stvarno su ponosni na rezultate”, kažu Niklas Fröjd i Stefan Axelsson.

Više o.
2
Vozne karakteristike