Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

“Kao da vozite automobil”

Dvije revolucionarne funkcije poboljšavaju ponašanje kamiona na cesti. Nezavisni ovjes i upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom daju kamionu Volvo FH kvalitet koji je prethodno bio moguć samo kod putničkih automobila.

Kamion na uskoj i neravnoj cesti teško može zadržati putanju. "Automobil se na istoj cesti često bolje ponaša. Vozač sjedi mnogo niže i osjeća se sigurnije", kaže Niklas Fröjd, stručnjak za dinamiku vozila kompanije Volvo. Automobil ima još jednu prednost – nezavisni ovjes. Svaki točak automobila ima svoju osovinu i kotrlja se nezavisno od ostalih.
 
"Na kamionu svaki par točkova ima zajedničku osovinu. Znači da jedan točak u velikoj mjeri djeluje na kretanje drugog", objašnjava Niklas Fröjd. Novi Volvo FH djelimično ispravlja tu nepravdu. Ako se odlučite za novi Volvo nezavisni prednji ovjes (IFS), ponašanje kamiona na cesti bit će znatno kvalitetnije od svih drugih teških vozila.
 
"Za volanom svih novih kamiona Volvo FH osjećat ćete se kao da vozite automobil. Međutim, IFS ide korak dalje. Kamion se manje zanosi u krivinama i kreće se pravolinijski na pravim dionicama, čak i kada je cesta neravna", kaže Niklas Fröjd.

"IFS smanjuje zanošenje kamiona u krivinama"

Još bolje ponašanje na cesti

IFS je potreban za drugu revolucionarnu funkciju u oblasti teških kamiona – upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom. Ova dominantna tehnologija u automobilskoj industriji poboljšava kontrolu upravljanja i prianjanja. Kada okrenete volan na vozilu koje ima upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom, točkovi odmah reaguju. "Razlika između vožnje kamiona i automobila nikada nije bila manja", kaže Stefan Axelsson, rukovodilac grupe u kompaniji Volvo koja je radila na finom podešavanju nove kvalitetne funkcije u vezi sa ponašanjem na cesti. Nešto što se često zanemaruje kada se govori o ponašanju vozila na cesti jeste uticaj ovog faktora na efikasnost vozača i održivost kompanije. "Dobro ponašanje vozila na cesti olakšava vožnju. Tako vozač ostaje na oprezu i vozi bezbjedno", kaže Stefan Axelsson. "Osim toga, vozač koji stigne na vrijeme bolje predstavlja kompaniju prilikom isporuke kod kupca."
IFS smanjuje zanošenje kamiona u krivinama

Sve nove kamione Volvo FH krase bolja stabilnost i preciznost upravljanja

Bolja stabilnost i zaštita od prevrtanja kabine te dobro uravnoteženo ublažavanje vibracija kabine i šasije. To su glavni faktori koji doprinose 50 % boljoj stabilnosti i koji krase sve nove FH kabine.
 
"Primjer za to su opruge ovjesa zadnjeg dijela kabine. Razmaknute su za 25 cm, čime se značajno povećava stabilnost kabine", kaže Stefan Axelsson. Veća zaštita od prevrtanja kabine u kombinaciji sa novom geometrijom i boljim dizajnom prednjeg i zadnjeg ovjesa takođe doprinose boljoj stabilnosti po pravcu novog kamiona.
 
Sve to pruža vozaču bolji osjećaj preciznosti i kontrole te čini duge vožnje bezbjednijima i manje zamornima. “Svi koji su bili uključeni u razvoj novih kvaliteta ponašanja na cesti stvarno su ponosni na rezultate”, kažu Niklas Fröjd i Stefan Axelsson.
2
Ponašanje na cesti