Vožnja kamiona Volvo FE

Savršen sklad snage i performansi.

Bez obzira na vrstu zadatka u segmentu gradske distribucije, Volvo FL ga sigurno obavlja. Uvijek i na vrijeme. Efikasnost i pouzdanost kamiona FL zavise od njegovog pogonskog sklopa, tj. kombinacije ekonomičnih Volvo motora i najboljih raspoloživih mjenjača koji odgovaraju svim vašim zahtjevima.

Motori:

  • D5K (210 ili 240 KS)
  • D8K (250 ili 280 KS)
Mjenjači:
  • I-Sync (6 stepeni prenosa)
  • Ručni (6 ili 9 stepeni prenosa)
  • Automatski (6 stepeni prenosa)
Zadnje osovine:
  • Tri samostalne osovine sa jednostrukim reduktorom koje ne iziskuju održavanje, za maksimalna opterećenja od 8,5 do 11,5 tona.
Pogledajte kompletne specifikacije pogonskog sklopa


Euro 6

Ekonomična potrošnja goriva. Veliki okretni moment. I Euro 6.

Strogim evropskim standardima o emisiji ispušnih plinova dizelskih motora reguliše se količina zagađivača. Euro 6 je najnoviji standard kojim se zahtijeva znatna redukcija u odnosu na prethodni Euro 5, ponekad i za 75%. Kompanija Volvo Trucks odgovorila je na ovaj izazov tako što je poboljšala tehnologiju Selective Catalytic Reduction (SCR) i motoru dodala sistem za povrat ispušnih plinova (EGR) sa hladnjakom. Oba motora za paletu kamiona Volvo FL konstruisana su i projektovana do najsitnijih detalja kako bi zadovoljila standard Euro 6 bez gubitka snage ili okretnog momenta ili ogromnog povećanja potrošnje goriva. To je dobitna kombinacija. I za vozače i za okoliš.

Saznajte više o tim motorima


Motor D5K

D5K ili D8K – pouzdana inženjerska rješenja.

Oba motora za Volvo FL razvila je i konstruisala kompanija Volvo. Oba motora imaju impresivnu snagu i okretni moment i sistem za naknadnu obradu koji lako zadovoljava najstrože standarde za emisiju. Osim toga, motori imaju karakteristike kao što su zatvorena ventilacija bloka motora koja umanjuje prosipanje ulja i turbopunjač sa promjenjivom geometrijom koji omogućava promjenu zračnog punjenja u zavisnosti od uvjeta.

Pročitajte više o efikasnosti motora


Servisna ikona

Nepromijenjeni servisni intervali.

Euro 6 traži mnogo i od motora i od servisnog osoblja. Međutim, strogi zahtjevi za emisiju ispušnih plinova ne mijenjaju servisne intervale u poređenju sa ranijim zakonskim zahtjevima. Zahtjevi za održavanje motora Euro 6 za Volvo FL ostaju isti.


I-Sync za Volvo FL

I-Sync. Pravi stepen prenosa u pravom trenutku.

Pomoću automatskog 6-stepenog mjenjača I-Sync za Volvo FL još lakše ćete obavljati posao (u ponudi su dvije varijante, i za D5K i za D8K). I-Sync vam omogućava promjenu stepena prenosa bez pedale kvačila, što znatno olakšava vožnju po gradskom centru kada često krećete i stajete. Mjenjač je prilagođen distribuciji po gradskim centrima i optimiziran za lako korištenje.

Saznajte više o mjenjaču I-Sync