Bezbjednosni sistemi kamiona Volvo FM

Sistemi podrške vozaču.
Stalna dodatna kontrola ceste.

Volvo FM može imati nekoliko najnovijih bezbjednosnih sistema koji efikasno smanjuju opasnost od nesreće, kao što su:

  • Zajednička kočnica
  • Automatska regulacija razmaka
  • Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja
  • Stop svjetlo pri naglom kočenju
  • Elektronski program stabilnosti

Zajednička kočnica.

U određenim situacijama, kao što je skretanje ili vožnja po klizavoj nizbrdici, postoji opasnost da se prikolica zanese i udari u kamion. Zajednička kočnica je nova Volvo funkcija predviđena da to spriječi. Impulsnim kočenjem prikolice koči se kombinacija vozila i smanjuje opasnost. Sistem može automatski da se aktivira u opasnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.

Automatska regulacija razmaka i upozorenje na sudar sa vozilom ispred.

Pratite ritam saobraćaja bez napora. Radarska automatska regulacija razmaka (ACC) održava bezbjedan razmak do vozila ispred kamiona, regulacijom pedale gasa i svih kočnica. Ako postoji opasnost od sudara, kontrolne lampice se prikazuju na vjetrobranskom staklu.

Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja.

Mrtav ugao na suvozačevoj strani lako može da zakloni druge učesnike u saobraćaju. Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja ima radar koji provjerava tu oblast kada date signal za skretanje. Ako oblast nije čista, čuje se zvučno obaveštenje i treperi ikona pored retrovizora.

Stop svjetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo zakočite, stop svjetla brzo trepere da bi upozorila vozila iza vas. Tako se lako izbjegavaju sudari otpozadi koji mogu da budu lančani i smrtonosni.

Elektronski program stabilnosti.

Volvo elektronski program stabilnosti (ESP) efikasno smanjuje opasnost od proklizavanja i prevrtanja. Odmah se uključuje u opasnim situacijama, smanjujući snagu motora i kočeći kamion i prikolicu. Svaki točak kamiona koči pojedinačno. ESP sada može da se poruči kod većine specifikacija tegljača i kamiona.