Kao stvoren za proizvođače karoserija

Tegljač, klasični kamion, cisterna, prikolica, vatrogasno vozilo, dizalica – ili vrhunski kamion za prevoz automobila koji prevozi laka terenska vozila na gornjoj platformi. Novi Volvo FM je konstruisan, napravljen i pripremljen za specijalne primjene. Za razliku od svog prethodnika, novi Volvo FM specificira se i prilagođava kako bi se lakše pronašla namjenska rješenja i postavila karoserija. Kupac se oslobađa nepotrebnog troška, brže dobija gotov proizvod i ranije počinje zarađivati novac.

Vatrogasni kamion Volvo FM

„Ne postoji tipičan Volvo FM“, uzvikuje Johan Eknander, stručnjak za planiranje proizvoda. „I to je jedna od naših prednosti – možemo napraviti široku paletu proizvoda i već u fabrici zadovoljiti brojne specifične potrebe proizvođača karoserija. Ako uzmete u obzir sve varijante osovina, visine šasija, visine ovjesa, veličine kabina itd., shvatićete da su mogućnosti konfigurisanja mnogobrojne. A uz novi Volvo FM možemo isporučiti većinu njih.“ Sada je ova ponuda dodatno proširena, između ostalog i dodavanjem nove pete osovine na konfiguraciji 10×4.

Volvo FM sa podižućom platformom

Fabrička garancija

Čim ga poručite, kamion postaje cjelina za sebe. Tako fabrika optimizuje njegovu specifikaciju od samog početka. Za vrlo specifične primjene šasija se prilagođava u fabrici. Johan Eknander ističe da se ovim odlikuje samo Volvo. „Osim kvalitetnijeg proizvoda i brže isporuke, ova fleksibilnost podrazumijeva davanje kompletne garancije kupcu – cijelog Volvo paketa. Niko drugi to ne može ponuditi.“

Mnogobrojne mogućnosti konfigurisanja

Popularan kod proizvođača karoserija

„Jedna od stvari koju proizvođači karoserija cijene kod proizvoda kompanije Volvo jeste to što uzdužni elementi šasije postaju pravi odmah iza kabine – postavljanje karoserije na krive elemente šasije može biti pravi košmar“, kaže Johan Eknander.

Volvo FM sa ISO prikolicom

Neke stvari se podrazumijevaju same po sebi, ali nisu česte u ovoj industrijskoj grani: „Trudimo se ne montirati svoje dijelove u oblastima u kojima proizvođači karoserija moraju raditi. Osim toga, obezbjeđujemo odgovarajuće pričvrsne tačke duž cijele šasije i potreban prostor za njihovo korištenje.“ Zatim kaže: „Možemo i skratiti vrijeme isporuke tako što u ranoj fazi dajemo tačne crteže poručenog kamiona. Na taj način, proizvođač karoserije može početi sa proizvodnjom karoserije prije nego što vidi kamion.“

Volvo FM za sakupljanje otpada otpozadi
Koliko je tačno fleksibilan? „Možemo staviti rezervoare za gorivo sa obje strane, te premjestiti kutije za alat, rezervoare za gorivo i rezervoare za AdBlue. Dužinu zadnjeg okvira možemo podešavati u koracima od 50 mm i imamo vrlo široku paletu osovinskih razmaka. Sve ovo se u velikoj mjeri može fabrički prilagoditi“, odgovara Johan Eknander.

Pripreme za dizalicu

Za postavljanje dizalice na kamion često je potreban slobodan prostor odmah iza kabine. Imajući to u vidu, pripremili smo specifikaciju kod koje teže komponente, koje obično ovdje stoje, možemo pomjeriti još nazad. „U suprotnom, proizvođač karoserije danima bi morao prepravljati napravljenu šasiju, što bi, osim troška, dovelo u pitanje kupčevu garanciju i zadovoljavanje zakonskih propisa“, dodaje Johan Eknander.

Volvo FM za prevoz smrznute robe

Ožičen radi kontrole

Važan dio za integrisanje karoserije jeste njena elektronska oprema. Novi Volvo FM ima namjenski interfejs za proizvođača karoserije. Osim što napaja pomoćnu opremu, interfejs omogućava vozaču da je reguliše preko komandne ploče, daljinskog upravljača ili na oba načina.
Johan Eknander

„Recimo da imate hladnjaču i da temperatura u njoj postane previsoka. Tada bi se moglo aktivirati upozorenje za vozača na komandnoj ploči, kao i opcija za snižavanje temperature.“ Daljinski upravljač ima najviše pet ulaznih kanala za različite funkcije i očitavanja. „Kada biste imali dizalicu, mogli biste vidjeti njenu tačnu visinu na ekranu dok je dižete“, objašnjava Johan Eknander.

Razmišljajte drugačije

Prema Johanu Eknanderu, suština fleksibilnosti je u načinu razmišljanja – to je pristup rješavanju problema. „Uzmite u obzir slobodan prostor iza zadnjih točkova koji vam omogućava da se unazad približite utovarnoj platformi i opremi: to je postalo moguće kada se neko od nas dosjetio da obrnuto montira stabilizacijsku šipku. Ili ovjes koji je optimizovan za brzi utovar i istovar čak i najnižih izmjenjivih karoserija.“

Možda bi isto tako rekao da ne postoji tipičan Šveđanin. Ali da postoji, to bi mogao biti umiljati, a oštroumni Johan Eknander. 

Saznajte sve o opremi za montažu karoserije

5
Fleksibilnost