Potrošnja goriva kamiona Volvo FM
Euro 6 i rješenja za uštedu goriva

U vrijeme kada se u Evropi sve više smanjuje emisija ispušnih plinova, većina ljudi zna da usklađivanje motora Euro 5 sa standardima Euro 6 obično podrazumijeva značajno povećanje potrošnje goriva. Volvo je uspio u tome bez značajnog povećanja potrošnje goriva, što je odlična vijest. Istovremeno se novi Volvo FM može poručiti sa dva nova rješenja za uštedu goriva kako bi kupci zadovoljavali zahtjeve standarda Euro 6 i štedjeli gorivo.

Astrid Drewsen

Astrid Drewsen je menadžer odjeljenja za pogonske sklopove i odgovorna je za nove motore D11 i D13 koji zadovoljavaju standarde Euro 6. U poređenju sa prethodnim motorima Euro 5, ekonomična potrošnja goriva novih pogonskih sklopova skoro je ista, dok su performanse i vozne karakteristike identične. To važi za čitavu paletu motora – od 330 KS do 500 KS.“

Ekološki i efikasan

Novi Volvo FM zadovoljava najnovije najstrože ekološke zahtjeve: emisije azotnih oksida smanjene su za 80%, dok su emisije krutih čestica prepolovljene. To omogućavaju poboljšana tehnologija Selective Catalytic Reduction i efikasniji sistem za doziranje tečnosti AdBlue. Od 31. decembra 2013. godine svi novi kamioni moraće zadovoljiti nove standarde emisija.

Motor Euro 6 odozgo

Ušteda goriva od samog početka – uz I-See 

Tehnologija za uštedu goriva nedavno predstavljena sa novim kamionom Volvo FH napravila je još jedan korak naprijed. I-See sada može uštedjeti do 5% goriva – od početka vožnje. On koristi informacije o topografiji ceste za regulisanje brzine i promjene stepena prenosa u cilju optimalne potrošnje goriva. Podatke automatski preuzima iz baze podataka za I-See.

Ekonomična potrošnja goriva skoro je ista, a performanse i vozne karakteristike identične

„Tačno zna kako na najbolji način iskoristiti uzbrdicu ili nizbrdicu. Poznaje nagibe na cesti kojom se kreće, te može regulisati rad motora i mjenjača I-Shift i iskoristiti kinetičku energiju kamiona. Tako I-See oponaša stil vožnje dobrog vozača“, objašnjava Anders Eriksson, razvojni inženjer za I-See.

Pristup bazi podataka za uštedu goriva

I-See snima i šalje podatke o nagibima na cesti. Ako u bazi još uvijek nema podataka o cesti kojom se kreće, automatski ih sakuplja i šalje. Kako bi sljedeći put mogao da ih koristi i on i drugi korisnici softvera I-See.

„Glavne ceste treba mapirati samo nekoliko sedmica ili dana prije promocije proizvoda. Kako bi svaki kamion koji ima I-See odmah počeo sa štednjom goriva“, kaže Anders Eriksson.

Anders ErikssonSavjeti za gorivo: štednja nikada nije na odmet

Volvo program za razvoj vozača unaprijeđuje tehnike ekonomične vožnje kod svih vozača, bez obzira na njihovo iskustvo i znanje. Kako bi se ta ušteda održala, nema boljeg rješenja od stalnog praćenja i pomoći ličnog savjetnika. Jarkko Aine, menadžer odjeljenja za prevozna rješenja, rezimira novu uslugu „Savjeti za gorivo“:

„Do sada su samo najveći prevoznici imali koristi od sopstvenog savjetnika za gorivo. Međutim, pretplata na uslugu odnosi se na kamion, te je ekonomski održiva za bilo koji broj kamiona. Nakon svake analize, vozač dobija izvještaj sa mjerama koje treba preduzeti. Ako mu nešto nije jasno, može se javiti savjetniku za gorivo koji je napravio izvještaj.“

Uz pomoć usluge „Savjeti za gorivo“ moguće je štedjeti do 5% goriva i tako stalno smanjivati mjesečne troškove za gorivo.

Saznajte više o prednostima funkcije I-See
Saznajte više o ekonomičnim motorima Volvo
Otkrijte našu ponudu za uštedu goriva i izračunajte koliko štedite

4
Gorivo