Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Kuka sigurno može izdržati 20 tona više

Novi Volvo FMX napravljen je da izdrži sve teške uvjete u građevinskoj industriji. Dovoljno je snažan da svojom vučnom kukom drži opterećenja do 32 tone. Ukoliko naleti na makadam ili čak betonski zid, kamion nastavlja sa radom kao da se ništa nije dogodilo.

Osoba koja je dizajnirala novi prednji kraj blage je naravi i oštrog uma i vjerovatno se dobro osjeća na hokejaškom klizalištu. Hans Bergqvist opisuje šta je do sada urađeno. „Fokusirali smo se na robusnost i lakoću održavanja. Dodato je dosta čeličnih dijelova, ali je težina povećana minimalno – možda za pet ili šest kilograma. Međutim, robusnost je daleko veća.“

Apsorbuje energiju kao ogromna opruga

Sandučasta konstrukcija s razlogom

„Novi vučni nosač, novi prednji zaštitni okvir, novi štitnik kartera – sve je pričvršćeno za prednju zaštitnu gredu ogromnim držačima. Tako je dobijena sandučasta konstrukcija. Prednji kraj je izuzetno čvrst, kao da je produžetak šasije. Zato apsorbuje energiju udara pri maloj brzini kao ogromna opruga. I skoro potpuno eliminiše sopstvenu frekvenciju i rezultujuće podrhtavanje kabine“, kaže Hans Bergqvist.

Vučni nosač je toliko čvrst da se možete popeti na njega kako bi dohvatili vjetrobransko staklo.
Vučni nosač kamiona Volvo FMX

Vraćanje u prvobitni oblik

Jedan od testova kojim je mjerena robusnost konstrukcije podrazumijeva pokušaj probijanja prednjeg kraja čeličnim stubom od 3 tone. Sandučasta konstrukcija ponaša se kao opruga i skoro potpuno se vraća u prvobitni oblik.

Drugi test podrazumijeva sudar sa teškim betonskim blokom. Pri brzini od oko 5 km/h, kamion udara u njega, te stvara ogromnu količinu energije. Čelični prednji kraj malo se ugiba, ali uglavnom zadržava oblik. Čvrstoća prednjeg kraja kamiona i gumeni polipropilenski oblik branika dobitna su kombinacija.

Vučni nosač

Više čelika – veći radni učinak

„Uglovi kamiona vrlo su istureni, te su uglovi branika napravljeni od visokokvalitetnog čelika debljine tri milimetra“, kaže Hans Bergqvist. Nova prednja svjetla postavljena su znatno iznad branika i manje su osjetljiva. Dijelovi karoserije razdvojeni su i ne preklapaju se zbog čega je svako spoljašnje oštećenje izolovano.

Hans Bergqvist

„Ukoliko ipak uspijete ozbiljno oštetiti prednji kraj, vjerovatno ćete moći sami zamijeniti taj dio pošto su svi zavrtnji vidljivi i pristupačni. Uvjereni smo da će kupci ovim biti zadovoljni jer tako štede vrijeme i povećavaju radni učinak.“

Povuci-potegni 32 tone

Vučni nosač izrađen je od lijevanog željeza u jednom komadu. „Ako je kamion maksimalno natovaren i točkovi proklizavaju, rovokopač ili drugi Volvo FMX mogu vas izvući za čas. Vučni nosač je isturen i uz njega se možete popeti na prednji kraj kao uz ljestve. Čvrst je gdje god da stanete – ništa se ne može slomiti ili napuknuti“, kaže Hans Bergqvist. Ručka se otvara, te je vučna osovinica pristupačna po potrebi.

Pogledajte detalje prednjeg i zadnjeg vučnog uređaja

3
Robusnost