Kako smanjiti potrošnju goriva za 15 posto?

Kako smanjiti potrošnju goriva za 15 posto?

Testiranja pokazala da se jednostavnim mjerama potrošnja goriva može smanjiti za gotovo 15 posto

Najčešći problem
Stvar je u tome da se dvije trećine europskih kamiona vozi s nepravilnom geometrijom kotača. Zajedno s neodgovarajućom vrstom guma te nepravilnim tlakom u gumama to dovodi do bitno veće potrošnje goriva.


Proveden veliki test
Kako bi dobili realne podatke o utjecaju ovih čimbenika na potrošnju goriva, kompanija Volvo Trucks surađivala je s proizvođačem guma Michelin u opširnim ispitivanjima na Hälleredu, poligonu kompanije Volvo u Švedskoj.

Korištena idetnična vozila u testu
U testiranjima su korištena dva identična Volvo FH 4x2 kamiona opremljena 13-litarskim Euro 5 motorima s 500 KS, koji su vukli natovarene prikolice s tri osovine. Svaki kamion težio je ukupno 40 tona.Tijekom dva tjedan kamioni su podvrgnuti mnogim testiranjima. Jedan je kamion vožen s geometrijom kotača podešenom na različite nepravilne načine.

Analiza pokazala veliki potencijal
Analiza velike količine prikupljenih podataka pokazala je da se potrošnja goriva može razlikovati i do 14,5 posto ovisno o tome kako su kotači podešeni i opremljeni. Pravilan izbor guma može smanjiti potrošnju i do 11 posto. Odgovarajući tlak u gumama donosi smanjenje za 1 posto, dok podešavanje geometrije kotača može smanjiti potrošnju goriva za 2,5 posto.