Volvo spremno dočekuje Euro 6. Stigao je D13K460.

Euro 6 uskoro stupa na snagu. To je do sad najstroži europski standard emisija. D13K460 naš je prvi motor koji ispunjava ove zahtjeve. Bez kompromisa. Ovo su činjenice.    I-Torque. Naša nova pogonska linija za Euro 6.
Naša nova pogonska linija pojavljuje se znatno prije nego što će norma Euro 6 postati obavezna. Zovemo je I-Torque. Među njezine najznačajnije karakteristike ubrajaju se nova generacija mjenjača I-Shift i učinkovitost goriva o kakvoj niste ni sanjali. Saznajte više o pogonskoj liniji I-Torque.

Što je Euro 6?

U usporedbi s prethodnim standardom, Euro 6 uglavnom cilja na dva tipa emisija: dušične okside (NOX) i krute čestice (PM). 

Granice su iznimno stroge:

  • NOX je smanjen za 80% – na 0,40 g/kWh (u stacionarnim uvjetima)
  • NOX je smanjen za 77% – na 0,46 g/kWh (u prijelaznim uvjetima)
  • PM je smanjen za 50% – na 0,01 g/kWh

Ova druga granica još je stroža budući da se ne mjeri samo težina već i broj čestica. Za ispunjavanje ovog zahtjeva potreban je filtar za čestice dizelskog goriva (DPF) koji hvata i najmanje čestice.

Norma Euro 6 postaje obavezna za sve nove teške kamione od 1. siječnja 2014. Međutim, ulaganje u novu tehnologiju prije njezinog stupanja na snagu moglo bi se pokazati dobrom odlukom.

Zašto ulagati u Euro 6 prije 2014.?

Biti među prvima koji su uložili u kamion certificiran po normi Euro 6 ima određene koristi. Prvo, zasigurno ćete uživati u svim poticajima koji su raspoloživi za vaše tržište.

Nadalje, možda čak steknete određenu prednost pred konkurencijom. Kod sve većeg broja klijenata upravo su ekološki faktori odlučujući pri odabiru dobavljača.

Krivulja snage i zakretnog momenta D13K460 Euro 6  

D13K460 – brojne novosti, malo razlika

Osim što je znatno čišći, između motora D13K460 i njegovog para norme Euro 5 nećete primijetiti puno razlika.

Krivulje snage i zakretnog momenta slične su i pružaju izvrsna vozna svojstva. Potrošnja goriva također je gotovo identična.

Nadalje, filtar za čestice regenerira se u normalnim uvjetima vožnje, a zamjenjuje se tijekom redovitih servisnih intervala.Naše rješenje za Euro 6

Selektivna katalitička redukcija (SCR) bila je naš izbor za Euro 4 i Euro 5. Sada smo ovu tehnologiju još više usavršili kako bi se zadovoljila norma Euro 6 bez gubitaka u performansama motora.

U svrhu smanjenja razine dušičnih oksida (NOX), motoru smo dodali nehlađeni sustav povrata ispušnih plinova (EGR). On osigurava ista vozna svojstva te istovremeno optimizira temperaturu ispušnih plinova i razinu dušičnih oksida (NOX) kako bi se omogućila učinkovita naknadna obrada.

  Uz katalizator SCR, sustav naknadne obrade opremljen je oksidacijskim katalizatorom dizela (DOC), filtrom za čestice dizelskog goriva (DPF) i katalizatorom emisija amonijaka (ASC) – a svi se nalaze u istom ispušnom loncu. Želite znati kako radi? Pogledajte animaciju na vrhu ove stranice.
Dijagram emisija Euro 6
Tehnička ilustracija Volvovog rješenja za Euro 6