Novi Volvo FM na cesti

I-Shift. Zaboravite mjenjač. Samo vozite.

Ručica mjenjača I-Shift

Psihički vas opušta
i dopušta vam da odmorite nogu.

Vožnja s mjenjačem I-Shift pravi je užitak. Budući da nema papučice spojke, možete se opustiti i usredotočiti na druge dvije. I-Shift svojom integriranom inteligencijom brzo i automatski uvijek odabire najbolji stupanj prijenosa. Također, softver pruža mjenjačke vještine s kojima se ne može mjeriti ni najbolji vozač. Ipak možete imati veći utjecaj ako to želite. Tipke na ručici mjenjača omogućavaju vam da intervenirate i ručno promijenite stupanj prijenosa.

Ušteda goriva s mjenjačem I-Shift

I-Shift za vas štedi gorivo.
Uloženi novac odmah se vraća.

I-Shift je dizajniran za uštedu goriva. Prvo, niski su interni gubici energije – zapravo su niži nego na ručnim mjenjačima. Međutim, pravu razliku čini elektronika. Vožnjom u režimu Ekonomičnost, svaki stupanj prijenosa precizno se tempira kako bi vaš motor radio u najučinkovitijem rasponu broja okretaja.

Zatim, tu je I-Roll. Ova jedinstvena funkcija upotrebljava se pri vožnji nizbrdo te automatski isključuje spojku motora kako bi se, umjesto goriva, iskoristio moment kamiona. Rezultat? Do 2% niža potrošnja goriva. Nije vam dovoljno? Dodajte I-See.

Saznajte više o softveru I-See.

Tipke mjenjača I-Shift na instrumentnoj ploči

Neočekivana mogućnost.
I-Shift bez ručice mjenjača.

Ako ste navikli voziti s mjenjačem I-Shift, vjerojatno ste primijetili da ručicu baš i ne koristite previše. Stoga novi Volvo FM pruža mogućnost da je se potpuno riješite i zamijenite je s četiri prekidača na instrumentnoj ploči (koja su još uvijek, naravno, nadohvat ruke). Oslobađanjem tog vrijednog prostora dodatno ćete olakšati kretanje po kabini.

I-Shift za teške primjene

Ojačani I-Shift. Za teške primjene.

Ako vozite u iznimno teškim uvjetima, cijenit ćete ojačani I-Shift. Namijenjen je isključivo okruženjima u kojima se često penjete ili spuštate strminama većim od 10 % ili vožnji iznimno teškim terenima. Jednostavno rečeno, nikada nije bilo manje razloga da se zadovoljite ručnim mjenjačem.

Kako radi I-Shift

Kako radi.

Možda će se doimati čudnim. Ispod površine mjenjača I-Shift, simbola modernih sustava za prijenos snage, krije se nesinkronizirani ručni mjenjač stare škole. (Otuda njegov kompaktan dizajn i mali interni gubici.) Naravno, I-Shift krije još mnogo toga. Tajna je u inteligentnoj elektroničkoj upravljačkoj jedinici. Ona je odgovorna za upravljanje pneumatskim sustavom koji uključuje spojku i stupnjeve prijenosa. Budući da konstantno prima informacije o brzini, ubrzanju, težini, nagibu ceste, potrebnom zakretnom momentu i brojne druge, svaki stupanj prijenosa bira se s iznimnom preciznošću. Njegova bliska komunikacija s motorom koji pak podešava brojeve okretaja i učinak motorne kočnice omogućava brze promjene stupnjeva prijenosa bez dodatnog napora.

Paleta mjenjača I-Shift, Volvo FM.

Tip Najviši stupanj
prijenosa
Zakretni moment
motora
Opterećenje osovine/sustava stražnjih
kotača (tone).
AT2412E Izravni 2400 Nm 44 t

AT2612E

Izravni 2600 Nm 60 t
ATO2612E Overdrive 2600 Nm 60 t


Kakav biste I-Shift željeli?

I-Shift se softverom može prilagoditi vašim uvjetima vožnje


Softver za I-Shift – Distribucija i građevina Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost goriva
Distribucija i građevina

Prilagođava rad mjenjača za distribuciju i građevinu. Karakteristike uključuju funkcije koje pomažu vozaču pri kretanju i manevriranju u uskim prostorima.


Duge relacije i ekonomičnost goriva

Sadrži inteligentne funkcije koje minimaliziraju potrošnju goriva. Ovaj programski paket naročito je prikladan za transporte na duge relacije.


Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost goriva sa softverom I-See Softver za I-Shift – Teški transporti
Duge relacije i ekonomičnost goriva sa softverom I-See

Dodaje I-See i I-Cruise paketu Duge relacije i ekonomičnost goriva za još veće uštede goriva.

Pogledajte kompletan sadržaj paketa

Teški transporti

Optimizira I-Shift za velike kombinirane bruto težine (>85 tona).

     

 Teški transporti sa softverom I-See

   
Teški transporti sa softverom I-See     
Dodajte I-See i I-Cruise paketu za prijevoz teških tereta i ostvarite još veće uštede goriva.