Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Zračni ovjes Volva FMX
Kada cesta izgleda ovako, pritisnite gas

Do sada je zračni ovjes uglavnom označavao udobnost za vozače cestovnih vozila zbog malog razmaka od tla. Tada su, međutim, inženjeri kompanije Volvo Trucks odlučili uvesti revoluciju u novi zračni ovjes i udružiti razmak od tla opružnog ovjesa s udobnošću i učinkovitošću zračnog ovjesa.

U građevinskom okruženju nema mnogo tolerancije za opružne elemente i zračne jastuke ovjesa koji vise ispod osovine. Oni jednostavno smetaju dragocjenom razmaku od tla. “Stoga smo te stvari postavili na pogonsku osovinu, gdje će biti manje ranjive”, kaže planer proizvoda Bosse Franzon. “Rezultat je najmanje 300 milimetara razmaka od tla, a ovjes više nije na crti na kojoj je izložen kamenju i stijenama.”

Obziran, a nepokolebljiv

U konceptu novog zračnog ovjesa važnu ulogu igraju bolji stabilizatori. Okrenuti prema gore i smješteni u sredini, između osovina, oni sada prenose sile ceste i prikolice u najkrutiji dio okvira i time poboljšavaju stabilnost prilikom naginjanja oko uzdužne osi (zaštitu od prevrtanja).

“Zračni ovjes sadrži inteligentni sustav kontrole koji osigurava optimalnu raspodjelu opterećenja između osovina i maksimalnu stabilnost prilikom samoistovara”, dodaje strateški planer, Peter Frleta. “Svi oni koji misle da kiperi lako zaglavljuju jako će se iznenaditi.”

Više nije na meti stijena i kamenja

Kome treba udobnost kad dostavlja šljunak?

Nakon što je iskusio grbe na cestama koje vode prema kamenolomima, Peter Frleta vjeruje da je zračni ovjes ovdje više nego opravdan: “Vibracije se prenose sa šasije na kabinu i zatim na vozača. Čini vam se da ćete se raspasti u dijelove.” Zastaje na nekoliko trenutaka. “Nije ni čudo da su vozači koji su testirali novi zračni ovjes bili sretni što mogu sudjelovati u testiranju – nisu se željeli više vratiti umoru nakon vožnje konvencionalnog kamiona.”

I kamion je bolje prošao jer ima mnogo manje oštećenja od vibracija, što na kraju povećava vrijeme rada. Osim toga, bolji tempo poboljšava produktivnost. “Brzina je povećana za 5 do 10 km/h – samo kao posljedica veće udobnosti", dodaje Peter Frleta.

Kraći stražnji prevjes

Dizajn novog ovjesa iza stražnje osovine ne ostavlja ništa što bi smetalo nakretanju. Jedna od pogodnosti jest mogućnost istovara izravno na stroj za asfaltiranje. “Osovina za samoistovar može biti vrlo blizu stražnjeg kotača, čime se postiže kratak stražnji prevjes. Toliko je pogodnosti, a to je tek prvi zračni ovjes dizajniran posebno za građevinska vozila”, kaže Bosse Franzon.

Puni asortiman

Novi zračni ovjes sada je dostupan s gotovo svim konfiguracijama, uključujući i kamione s pogonskom prednjom osovinom (4×4, 6×6, 8×6 i 10×6). Maksimalna nosivost je velika – 26 tona s tandemskom osovinom i 36 tona s tridem osovinom – što daje ukupnu nosivost tereta od 46 tona na kamionu sa četiri osovine poput konfiguracije 8×4.

Peter Frleta

Najbolje od najboljeg

Volvo FMX s ekstravisokom šasijom za građevinu može se naručiti sa stražnjim zračnim ovjesom u kombinaciji s bubanj ili disk kočnicama. U kombinaciji s konfiguracijama Tridem, Bosse Franzon to vidi kao ključ fantastične upravljivosti. “Činjenica da možete odabrati disk kočnice znači da možete imati i Volvo dinamički upravljački sustav. A uz najbolji ovjes, najbolje kočnice i najbolje upravljanje, kamion poprima potpuno novi karakter.”

Peter Frleta podsjeća ga na I-Shift. “U tom slučaju želim da moj kamion ima i najbolji sustav prijenosa.”

Pročitajte više o stražnjem zračnom ovjesu za građevinske kamione

7
Zračni ovjes