Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Prednja svjetla Volva FMX
Neka bude svjetlo – po mogućnosti Bi-Xenon

Potpuno redizajnirana za ovaj kamion, nova prednja svjetla nude iste karakteristike kao ona koja su nedavno razvijena za transporte na duge relacije u Volvu FH. Ali, tu su neki jedinstveni dodaci.

Misija stručnjakinje za područje vidljivosti, Hanne Degerman, jest učiniti Volvo FMX poznatim po najboljim prednjim svjetlima.

S njima biste mogli voziti zauvijek

Snažnija, dulja, šira

“Odlučili smo postati najbolji na području vidljivosti”, kaže Hanna Degerman bez trunke hvalisavosti u glasu. “Taj je segment važan za ljude koji voze Volvo FMX jer moraju raditi na lošim cestama, uz slabu rasvjetu, često i noću, u šljunčarama, rudnicima i šumama.” Stoga je standardna rasvjeta sada jača, dulja i šira. Prema Stigu Elofssonu, inženjeru zaduženom za rasvjetu, to je radikalno poboljšanje.

“Intenzitet svjetla koje dolazi od novih prednjih reflektora vrlo je primjetan. On čini vožnju u mraku manje zamornom za vozača i poboljšava ukupnu sigurnost.”

Uza sve, tu je i sjajan izgled

Nova prednja svjetla smještena su više i imaju kompaktan dizajn koji Stiga podsjeća na vepra. To, međutim, nije učinjeno samo zbog izgleda. Poboljšani su i robusnost i pouzdanost. Nova halogena svjetla mogu izdržati vibracije izazvane terenom koji trese sve do kostiju. To su otkrili u brazilskoj prašumi.

“U teškim uvjetima dobra vam svjetla pomažu spriječiti oštećenja kamiona. A sve što vas prisiljava da zaustavljate kamion smanjuje produktivnost”, kaže Hanna Degerman.

Prednja svjetla Volva FMX

Dnevno svjetlo u tami

Dodatna Bi-Xenon svjetla pružaju iznimno visoke performanse i posebno su prikladna za starije vozače s umornim očima poput Stiga Elofssona. “Daju dva puta jači intenzitet od halogenih svjetala i potpuno drugačiju temperaturu boje – to je poput vožnje po dnevnom svjetlu”, kaže Stig Elofsson. Na licu mu se pojavljuje osmjeh: “S ovim svjetlima mogli biste voziti zauvijek.” Čak i novi moduli Bi-Xenon svjetala postali su mnogo otporniji na vibracije.

Test trešnje kabine

Kako bi se simulirao život u vožnji izbrazdanim terenom, po neravninama i rupama, Volvo je osmislio vlastiti uzorak vibracija. Test trešnje kabine primjenjuje taj pakleni program na nova svjetla tijekom 300 ciklusa rada. Svjetla Bi-Xenon prošla su test uz blagoslov Stiga Elofssona. “Komponente su izdržale testiranje i iz njega izišle kao nove”, tvrdi on.

Pametna primjena LED tehnologije

Dvije varijante uglavnom su identične, modul Bi-Xenon jednostavno zamjenjuje donju od dvije halogene žarulje. Time se postižu kratka i duga svjetla, ali se za duga dodaje i gornji halogeni modul.

Svjetla za dnevnu vožnju čine trake od LED lampica u obliku prepoznatljivog slova V. Donji dio služi kao pokazivač smjera koji koristi žute lampice. U tom se trenutku traka s preostalim LED lampicama prigušuje, što čini pokazivač smjera još vidljivijim. Činjenica da je taj koncept jedinstven manje je važan Hanni Degerman koja u njemu vidi praktičnu prednost: dvije žarulje manje koje kupac treba mijenjati.

Mreže za zaštitu svjetala

Štitnici prednjih svjetala tvornički su montirani, ali se mogu mijenjati. To znači da vozač može jednostavno pretvoriti verziju za cestovnu vožnju u terensku i obrnuto. Činjenica da su ojačani čelikom čini ih vrlo snažnima. Fina mreža u verziji za terensku vožnju sprječava udarce manjeg kamenja u staklo. Koliko je, međutim, jaka? Može li zaustaviti udarce nečeg većeg?

Hanna Degerman

"Ne baš udarce klokana", odgovara Stig Elofsson, "ali ćemo prodavati mnogo manje rezervnih dijelova kupcima koji ovo budu koristili u "bushu."

Učinak vidljivosti

Ostaje pitanje hoće li nova svjetla biti dovoljna da tvrtka postigne svoj cilj u smislu vidljivosti? Hanna Degerman misli da hoće: “Rasvjeta modela FMX jednaka je ili bolja od bilo kojeg drugog kamiona.”

Istražite nova i poboljšana prednja svjetla ovdje

10
Prednja svjetla