Rummeligt kontor med god udsigt

Den nye Volvo FM skal spille mange roller. En af dem er at være et rullende kontor, for det er her, chaufførerne udfører deres daglige arbejde. Vi har talt med produktplanlægger Louise Karlsson og funktionschef Malin Gabre for at få et indtryk af det nye chaufførmiljø.

Louise Karlsson forklarer princippet bag deres arbejde. – Alle de forbedringer, vi har lavet på førerhuset, er designet til at maksimere produktiviteten – komfortabelt.

Det er lettere for chaufføren at komme ind og ud

Førerstolen i Volvo FM

Maksimal komfort inden for rækkevidde

– Vi tænkte meget på rækkevidde, da vi udviklede miljøet, siger Malin Gabre. – Chaufførerne har brug for, at alle oplysninger, knapper og stilke er lette at nå, så de kan gøre deres job ordentligt. At prioritere de vigtigste ting omfatter også målere og advarselslamper. – De vigtigste oplysninger kan ses på et øjeblik, forklarer Malin Gabre. – Speedometeret, omdrejningstælleren og andre vigtige målere sidder i midten af chaufførens synsfelt. Oplysninger, der bruges mindre ofte, er længere væk. Det giver færre forstyrrelser.

Plads til at bevæge sig

Chauffører har mange forskellige former og størrelser. Nogle kræver mere plads end andre. – Førerhuset i den nye Volvo FM er designet, så man kan bevæge sig i det, uanset hvem der kører, siger Louise Karlsson. – Derfor har vi sat en række knapper og kontakter på instrumentpanelet, blandt andet I-Shift-knapperne, den elektriske parkeringsbremse og en USB-port. Vi har også designet dem, så de følger instrumentpanelets form, så de ikke sidder i vejen. Opbevaringsrummet i døren har også fået nyt design, så det er lettere for chaufføren at stige ind i og ud af lastvognen.

Det nye førerhus rummer også en nyskabelse i form af fleksible kontakter, som kan flyttes og grupperes alt efter chaufførens behov og til alle anvendelsesområder. – Det bidrager også til fornemmelsen af komfort og hjemmevanthed i førerhuset, siger Louise Karlsson.

Førerhuset til udviklingssamtale

For at sikre, at førerhusets design er på vej i den rigtige retning, taler Volvo med dem, det er vigtigst for: chaufførerne. – Vi afholder ofte kundepaneler, hvor vi beder chaufførerne om at vurdere vores ideer. På den måde kan vi afgøre, om de er gode nok, forklarer Louise Karlsson. – Det input, vi har fået fra disse paneler, var afgørende, da vi skulle optimere chaufførmiljøet i den nye Volvo FM.

Arbejdspladsen i Volvo FM

Et bedre sted til sekundær information

Det sekundære informationsdisplay (SID) er integreret i instrumentpanelet med en ny skærm, der letter betjeningen. Det viser oplysninger om lydanlægget, telefonen, Dynafleet-kommunikation og op til fire kameraer. – Det er en bedre løsning end det gamle pop up-display, for det spærrer ikke for chaufførens udsyn, siger Malin Gabre.

Det ville ikke være en Volvo, hvis den ikke indeholdt en række avancerede sikkerhedsfunktioner. – Vi har indbygget kollisionsadvarsel, intelligent fartpilot, og vognbaneassistent, selv i dagførerhusene.

Lige ved hånden

Chauffører tager alt muligt med sig på arbejde i førerhuset: fra penne, clipboards og telefoner til kopper, krus og personlige ejendele. – Derfor har vi sørget for mere opbevaringsplads, siger Malin Gabre. – Vi har også en række ekstraudstyr, der øger fornemmelsen af et rullende kontor – eksempelvis en pc-holder og en papirkurv. Vi har endda en sammenklappelig flaskeholder, som er stor nok til en 2 liters PET-flaske, tilføjer Malin Gabre.

Malin Gabre

Nyt rat

Chaufføren tilbringer det meste af sin arbejdsdag bag rattet, og et stort antal ratgreb er derfor en velkommen aflastning til trætte skuldre. – Det nye rat giver masser af håndstillingsmuligheder, så chaufføren altid kan finde en behagelig kørestilling. Vi har også sat flere funktioner i rattet, så chaufføren stort set kan betjene de vigtigste instrumenter og det sekundære informationsdisplay uden at løfte en finger, siger Louise Karlsson.

Giv bremsen en pause

Volvo FM har en ny elektronisk parkeringsbremse, der passer sig selv. – Det er en fremragende løsning til chauffører, der skal stoppe mange gange på turen, forklarer Louise Karlsson. – Bremsen aktiveres, så snart Blæsepistolen i Volvo FMmotoren slukkes. Og man behøver ikke at udløse den. Det sker automatisk, når man berører gaspedalen.

Snavs forsvinder, når du bruger pistolen

Volvo FM kan udstyres med en blæsepistol drevet af trykluft fra stolen. Louise Karlsson forklarer: – Den gør det let at holde knapper og instrumentpanel rene. Der er ingen karme eller lister i døråbningen, så man kan blæse snavset helt ud!

Se en 360-graders visning af førerhuset på Volvo FM

8
Arbejdsplads