Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Volvo FMX-forlygter
Lad der blive lys – og helst Bi-Xenon

Forlygterne, der har fået nyt design på lastvognen, tilbyder den samme ydeevne som dem, der tidligere blev udviklet til fjerntransport med Volvo FH. Men med en eller to enestående tilføjelser.

Eksperten i udsyn, Hanna Degerman, har en mission: at gøre Volvo FMX kendt for at have de bedste forlygter.

Du kan bare køre og køre med dem her

Stærkere, længere, bredere

"Vi har besluttet os for at være nr. 1 inden for belysning", siger Hanna Degerman uden at lyde pralende. Det er vigtigt for de chauffører, der kører Volvo FMX, da de kører på dårlige veje med dårlig belysning - ofte hele natten - i grusgrave, miner og skovområder." Derfor er standardbelysningen nu stærkere, længere og bredere. Og ifølge Stig Elofsson, ingeniøren bag lyset, er det en betydelig forbedring.

"Intensiteten af lyset fra de nye forlygter er meget iøjnefaldende. Kørsel i mørke bliver mindre trættende for chaufføren, og sikkerheden øges for alle."

Også med kraftfuldt udseende

De nye forlygter er placeret højere oppe og har et kompakt design – et design, der minder Stig om et vildsvin. Men det er ikke bare for syns skyld. Forlygterne er også blevet mere robuste og pålidelige. De nye halogenlamper kan tåle vibrationerne fra selv det mest barske terræn. Det blev slået fast i den brasilianske jungle.

"Under dårlige forhold hjælper gode forlygter dig med at undgå skader på lastvognen. Alt, der tvinger dig til at stoppe lastvognen, mindsker produktiviteten", siger Hanna Degerman.

Volvo FMX – forlygter

Lys i mørket

Bi-Xenon-forlygterne (ekstraudstyr) tilbyder en ekstremt høj ydeevne og er især fordelagtige for ældre chauffører med trætte øjne som f.eks. Stig Elofsson. "Disse forlygter har dobbelt så høj intensitet som halogen og en helt anden farve – det er som at køre i dagslys", siger Stig Elofsson. Hans ansigt lyser op. "Du kan bare køre og køre med disse lygter." Og de nye Bi-Xenon-moduler er blevet langt mere modstandsdygtige over for vibrationer.

Rystetesten til førerhuse

Volvo har udviklet sit eget vibrationsmønster for at kunne simulere en livstid med kørsel over hjulspor, bakkekamme og huller. Rystetesten af førerhuset benytter dette program fra helvede for forlygter til de nye lygter ad 300 omgange. Bi-Xenon-lygterne har bestået testen med Stig Elofssons godkendelse. "Komponenterne holdt hele testen igennem og så ud som nye, da de kom ud på den anden side", erklærer han tilfreds.

Smart brug af LED

De to varianter er stort set ens, Bi-Xenon-modulet erstatter ganske enkelt den nederste af de to halogenlamper. Denne sørger for nær- og fjernlys, men komplementeres i forbindelse med fjernlys af halogenmodulet øverst.

Kørelys leveres af de genkendelige V-formede LED-lygter. Den nederste del af denne fungerer også som blinklys ved hjælp af en gul lysskinne. Ved blink er resten af LED-lygten dæmpet for at gøre blinklyset endnu mere synligt. Det er mindre vigtigt for Hanna Degerman, at det er unikt. Hun ser mest på den praktiske fordel: der er to pærer mindre, som kunden skal udskifte.

Gitrene beskytter lygterne

Gitrene til forlygterne er fabriksmonteret, men kan udskiftes. Det betyder, at chaufføren nemt kan skifte mellem versionerne til vej og terræn. De er temmelig robuste, da de er forstærket med stål. Det fine net i terrænversionen forhindrer mindre sten i at ramme glasset. Men hvor stærkt er det? Hjælper det, hvis man ramme noget, der er større?

Hanna Degerman

"Ikke en kænguru," svarer Stig Elofsson, "men vi kommer til at sælge langt færre reservedele til de kunder, der bruger dem i bushen."

Effekten på udsynet

Det store spørgsmål er nu, om de forbedrede lygter er nok til at opnå virksomhedens mål for udsyn. Det mener Hanna Degerman. "FMX-lygterne er lige så gode som eller bedre end lygterne på enhver anden lastvogn."

Se nærmere på de nye og forbedrede forlygter her

10
Forlygter