Päällirakentamiseen joustava

Vetoauto, tasakuorma-auto, säiliöauto, perävaunu, paloauto, nosturi tai autonkuljetusauto, jossa ylätasolla on tilaa jopa katumaastureille. Uusi Volvo FM on suunniteltu, valmistettu ja valmisteltu monenlaiseen erikoiskäyttöön soveltuvaksi. Se on eritelty ja mukautettu edeltäjäänsä paremmin helpottamaan mukautettuja ratkaisuja ja päällirakentamista. Se säästää asiakasta tarpeettomilta kuluilta ja nopeuttaa luovutusta, joten ajoneuvo alkaa maksaa itseään takaisin nopeasti.

Volvo FM -paloauto

– Tyypillistä Volvo FM:ää ei ole olemassa, tuotesuunnittelija Johan Eknander kertoo. – Juuri se on yksi vahvuuksistamme – pystymme tuottamaan todella monipuolisia ajoneuvoja ja vastaamaan monenlaisiin erikoistarpeisiin jo tehtaalla. Kun laskemme mukaan kaikki erilaiset akselivaihtoehdot, alustakorkeudet, jousitusten korkeudet, ohjaamoiden koot ja niin edelleen, tuloksena on todella mittava kokoonpanomahdollisuuksien valikoima. Uusi Volvo FM voidaan toimittaa useimmissa näistä kokoonpanoista. Nyt valikoima on entistä laajempi, ja erityisen kiinnostava uutuus on viisiakselinen 10×4.

Volvo FM -nostoauto

Kokoonpanolla on takuu

Kuorma-autosta tulee ainutlaatuinen tilaushetkestä alkaen. Tehtaalla kuorma-auto optimoidaan sen erittelyjen mukaiseksi heti alusta alkaen. Todella vaativaan käyttöön tulevat alustat voidaan valmistaa tehtaalla erikseen. Johan Eknander kertoo, miten ainutlaatuisen toimijan tämä tekee Volvosta: – Monipuolisuutemme parantaa laatua ja nopeuttaa toimituksia, mutta lisäksi asiakas saa täyden takuun – täyden Volvo paketin. Kukaan muu ei sellaista tarjoa.

Monipuoliset kokoonpanomahdollisuudet

Päällirakentajien suosima

– Päällirakentajat arvostavat Volvoja, koska niissä on heti ohjaamon takaa alkavat suorat runkopalkit. Taivutetut palkit sen sijaan voivat olla todellinen painajainen, Johan Eknander kertoo.

Volvo FM -ISO-vetoauto

Jotkin itsestään selviltä tuntuvat asiat ovat todella harvinaisia kuorma-autoalalla: – Yritämme pitää osat poissa tieltä alueilla, joita päällirakentajat työstävät. Lisäämme myös eri puolille alustaa asianmukaisia kiinnityspisteitä ja jätämme tarpeeksi tilaa niiden käyttämiseen. Eknander jatkaa: – Nopeutamme toimitusaikaa myös toimittamalla tarkat piirrokset kaikkein yksilöllisimmistäkin kuorma-autoista jo varhaisessa vaiheessa. Se antaa päällirakentajille mahdollisuuden aloittaa päällirakenteen rakentaminen kuorma-autoa näkemättä.

Volvo FM -jäteauto

Mukautuu moneen – Voimme sijoittaa polttoainesäiliöt kummalle puolelle tahansa sekä muuttaa työkalulaatikoiden, polttoainesäiliöiden ja AdBlue-säiliöiden sijaintia. Takarungon pituutta voidaan muuttaa 50 millimetrin tarkkuudella, ja akselivälivalikoimamme on huomattavasti totuttua laajempi. Kaikki tämä voidaan räätälöidä tehtaalla todella kattavasti, Eknander vastaa.

Nosturin valmistelutyöt

Nosturiautoissa on yleensä jätettävä tilaa heti ohjaamon taakse. Tämän takia valmistelutyöt tehdään niin, että ohjaamon taakse tulevat raskaat komponentit sijoitetaan taaemmas. – Päällirakentajan tekemänä tämä vaatisi normaalisti useiden päivien työn. Lisäksi päällirakentajan toimet voisivat vaarantaa asiakkaan oikeuden takuuseen ja kuorma-auton säädöstenmukaisuuden – ylimääräisten kulujen lisäksi, lisää Johan Eknander.

Volvo FM -kylmäkuljetusauto

Johdotus hallinnassa

Elektroniikka on tärkeä osa päällirakenteen integrointia. Uudessa Volvo FM:ssä on tämän takia erityisesti päällirakentajia varten suunniteltu liitäntä. Sen kautta voidaan paitsi syöttää virtaa lisälaitteille myös järjestää kuljettajan lisälaitteiden ohjausliittymä joko kojelautaan tai kaukosäätimeen – tai molempiin.

Johan Eknander

– Oletetaan, että kuorma-autossa on hydrauliikan jäähdytin, ja lämpötila nousee liian suureksi. Kojelautaan voidaan lisätä tästä varoittava varoitusilmaisin ja hydrauliikan jäähdyttimen sammutuskytkin. Kaukosäätimessä on jopa viisi tulokanavaa eri toimintoja ja lukemia varten. – Jos käytössä on nosturi, on usein kätevää nähdä nosturin tarkka korkeus näytössä noston aikana, Johan Eknander kertoo.

Ajattele luovasti

Johan Eknanderin mukaan mukautumiskyky on asenne – ja tapa ratkaista ongelmia. – Otetaan esimerkiksi takapyörien takana oleva vapaa tila, jonka ansiosta kuorma-auton voi peruuttaa normaalia lähemmäs lastauslaitureita ja laitteita. Se on tulos siitä, että joku täällä sai idean kallistuksenvakaajan asentamisesta käänteisesti. Toinen hyvä esimerkki on jousitus, joka on optimoitu jopa erittäin matalien jalkalavojen nopeaa lastausta ja purkamista varten.

Saattaa olla, ettei tyypillistä ruotsalaistakaan ole olemassa. Mutta jos on, pehmeä-ääninen ja terävä-älyinen Johan Eknander voisi käydä sellaisesta. 

Lue lisää päällirakentajan liitännästä

5
Mukautumiskyky