Volvo FM:n ajotuntuma
Unohdat ajavasi kuorma-autoa

Uuden Volvo FM:n jousitus on suunniteltu kokonaan uudelleen, jotta ohjattavuus ja ajotuntuma on saatu uuden Volvo FH:n tasolle. Erityisesti suuntavakavuus ja ohjauksen hallittavuus ovat parantuneet selvästi. Volvo FM kulkee ikään kuin pehmeämmin ja tietä myötäillen – sillä kuljettaja istuu matalammalla.

Erittäin pienten geometristen muutosten vaikutus voi olla valtava. Ajoneuvodynamiikan asiantuntija Niklas Fröjd aloittaa kertomalla esimerkin, joka liittyy kallistuksenvakaajan sijaintiin.

– Kun täyteen lastatulla kuorma-autolla ryhdytään kääntymään, puoliperävaunusta vetoauton runkoon kohdistuva vääntömomentti on huomattavan suuri. Nämä voimat voivat kulkeutua akseleihin ja aiheuttaa epätasapainoa pyörien suuntauksessa. Tämä on epämiellyttävä tunne kuljettajalle, jonka täytyy tehdä korjaavia liikkeitä. Mutta koska kallistuksenvakaaja on nyt sijoitettu uuteen paikkaan vetopöydän kohdalle, voimat välittyvät suoraan maahan. Tämä parantaa kuorma-auton kaarreajovakautta merkittävästi.

Kaikki on vaihdettu, päivitetty tai uusittu

Laaja-alaiset vaikutukset

Kallistuksenvakaajan uuden paikan ansiosta voidaan myös välttyä epätasaisen tien aiheuttamien, alustaan kohdistuvien voimien vaikutuksilta. Tämä tietenkin parantaa ajomukavuutta ja suuntavakavuutta. Siitä on myös kaarreajossa ilmenevää hyötyä:

– Kiertoliittymään ajettaessa kaarrevoimat keinuttavat autoa. Tämä kuitenkin vähenee, koska kallistuksenvakaaja on sijoitettu uuteen paikkaan takajousitukseen. Perävaunusta ohjaamoon välittyvät voimat ovat nyt huomattavasti pienempiä.

Kallellaan edistyksen suuntaan

Myös ohjauksen hallittavuutta on terävöitetty geometrisillä muutoksilla. – Jousitusjärjestelmää on hienoisesti kallistettu, Niklas Fröjd kertoo ja kääntää aavistuksen ojennettua kättään. – Tämä ei tietenkään näy ulospäin, mutta aiemmin järjestelmä oli samansuuntainen maanpinnan kanssa. Uusi kulma muodostaa hienoisen vastaohjausvaikutuksen käännöksissä ja kaarreajossa.

Tämä ehkäisee yliohjautuvuutta ja vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin kuorma-auto pitää kuljettajan valitseman ajolinjan.

Volvo FM sillalla

Viimeistä piirua myöten

Geometriaan tehtyjen parannusten lisäksi koko jousitus on uusittu ja hienosäädetty. Kaikki on siis vaihdettu, päivitetty tai uusittu halutun tuloksen saavuttamiseksi – esimerkiksi jousten jäykkyys ja vaimennusjärjestelmät. Jopa moottorin ripustusta on parannettu tärinän vähentämiseksi. Kun tärinä vähenee, kuljettaja jaksaa pidempään. Ja hyvävointinen kuljettaja on turvallisempi kuin ärtynyt ja uupunut.Testitilanteet

Stefan Axelsson on vastannut uuden jousituksen toimivuuden testaamisesta. Hän on hyvillään siitä, että kokee voivansa luottaa kuorma-autoon hankalissa tilanteissa, joissa virheisiin ei ole varaa. – Kun toinen kuorma-auto tulee vastaan maantiellä, kuljettaja arvioi marginaalit sekunnin murto-osassa. Tällaisissa tilanteissa huomaa, kuinka hyvä ohjauksen hallittavuus oikein on, hän sanoo.

Niklas Fröjd

Onko luvassa yllätyksiä?

Stefan Axelsson miettii kauan ja hartaasti, ennen kuin vastaa. – Ei niinkään yllätyksiä kuin oivalluksia. On yllättävää, kuinka tarkasti kuorma-autoa voi ohjata mutkaisella tiellä – nyt kun se muistuttaa ajotuntuman ja ohjattavuuden puolesta henkilöautoa. Millään muulla kuorma-autolla kaarteeseen ei uskaltaisi ajaa samalla varmuudella.

Aito asia

Niklas Fröjd on sitä mieltä, että tämä on paljolti uuden ratkaisun tiiviyden ja selkeyden ansiota. – Mikään ei häiritse tien lukemista, ja geometristen ratkaisujen ansiosta kuljettaja on paremmin kosketuksissa ympäristöön. Ja koska kuorma-auto- ja perävaunuyhdistelmä on dynaamisesti vakaa, se on myös mukavampi. Hän myöntää olevansa ylpeä, mutta ennen kaikkea hänestä välittyy tyytyväisyyden tunne. – Kuorma-autolla voi tehdä sitä mitä on tarkoituskin. Ja siinä on oikeaa ajamisen tuntua.

3
Ajotuntuma