Keventynyt Volvo FM
Suurin pudottaja

Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana moni kuorma-auto on saanut lisää painoa. Monet vetoautot ovat saavuttaneet pisteen, jossa niiden kokonaispaino kuormattuna voi ylittää 18 tonnia. Tämä on raja, jonka jälkeen vetoauton jokainen lisäkilo vie kolme kiloa hyötykuormakapasiteettia vastapainon vaikutuksen vuoksi.

Volvon painon optimointiin tähtäävän ohjelman ansiosta vakiomallinen 4×2 FM -vetoauto on aiempaa kevyempi, joten hyvältä näyttää. Ja mikä tärkeintä, painon keventämiseen ei ole tarvittu kompromisseja, koska ohjelma räätälöidään kunkin kuorma-auton käyttötarkoituksen mukaan.

Painon kasvu yleinen trendi

– Painoa keventämällä pyritään myös pienentämään polttoaineenkulutusta. Mutta vetoautojen kohdalla mainitun rajan saavuttaminen vaikuttaa kaikkein eniten hyötykuormakapasiteettiin, segmentin johtaja Jonas Odermalm kertoo. Kaikki tämä otettiin huomioon, kun painon optimointiin tähtäävä ohjelma käynnistettiin. – Eräs tavoitteista oli saada Euro 6 -määräysten täyttämisen aiheuttama nousu painossa kompensoitua. Mutta työssä onnistuttiin yli odotusten; kun muut puhuvat painon noususta, me olemme karistaneet 75 kg.

Muut puhuvat painon noususta, mutta me olemme karistaneet 75 kg

Mistä kiloja pudotettiin?

– Löysimme monta paikkaa, joista kiloja voitiin nipistää. Niitä olivat esimerkiksi moottorin etuosan kiinnitys, runko, yksi tai kaksi poikittaispalkkia sekä ohjaamon takaosan alustakiinnitys. Nämä ovat pieniä parannuksia, kilo tai pari sieltä täältä. Yksittäin ne eivät paljon vaikuta, mutta yhteenlaskettu vaikutus on merkittävä.

Jonas Odermalm kertoo edelleen siitä, kuinka kilojen karsiminen toteutettiin. Kaksi syytä ovat entisestään kehittyneet valmistusprosessit sekä yksittäisen osien, kuten integroiduilla ohjausvarsilla varustettujen olka-akselien, materiaalin laadun parantunut hallittavuus.

Tieto on valtaa

– Ennen kaikkea olemme soveltaneet markkinasegmenttien osaamistamme. Kun tiedämme tarkkaan, kuinka kutakin kuorma-autoa ajetaan, voimme optimoida suunnitteluperiaatteet käyttötarkoituksen mukaan. Kirjoitustaulun vieressä seisova Jonas Odermalm on piirtänyt ruudukon, jossa näkyvät kuorma-autojen kaikki kuviteltavissa olevat käyttötarkoitukset. Tasaisella ajettavassa kuorma-autossa ei yksinkertaisesti ole järkevää käyttää maastoajoon suunniteltua akselirakennetta.

Kaukokuljetustoimintojen johtaja Christer Pehrsson huomauttaa pöydän toiselta puolelta: – Kun jokaiseen osaan kohdistuvat ylimääräiset kuormitukset ja rasitukset otetaan tarkasti huomioon laskelmissa, vakioratkaisu osoittautuu järjenvastaiseksi. Vakioratkaisu tekee useimmista kuorma-autoista tarpeettoman painavia. Ja kuten hyvin tiedetään, turvallisuuden suhteen emme koskaan ota turhia riskejä.

Kenelle näistä tiedoista olisi hyötyä?

Volvon selvitykset ovat osoittaneet, että paino on erityisen tärkeä asia noin yhdelle neljästä asiakkaasta. Näiden asiakkaiden täytyy tehdä tarkat suunnitelmat suurimman sallitun hyötykuorman ylitysten (ja sakkojen) välttämiseksi. Ja kaikilla vaarallisia aineita kuljettavilla on tietenkin erityisen hyvä syy tarkkailla hyötykuorman suuruutta.

Christer Pehrsson

Kuinka 75 kg onkin 225 kg

Palataan vielä siihen, millainen perävaunun vastapainovaikutus on vetoautoon. Eli kun kokonaispaino alkaa olla 18 tonnia, uuden Volvo FM:n keventyneen painon vaikutus hyötykuormakapasiteettiin on kolminkertainen. Joissakin tilanteissa se tarkoittaa, että uuden Volvo FM:n hyötykuormakapasiteetti suurenee 225 kg.

– Jos markkinoilla on kuorma-autoja, joiden paino on kasvanut Euro 6 -määräysten vuoksi vaikkapa 150 kg, osalla asiakkaista se voi valitettavasti näkyä melkein puolen tonnin menetyksenä hyötykuormassa. Kun Jonas Odermalm miettii omia sanojaan, Christer Pehrsson kiteyttää oleellisen:
– Tämä näyttää kokonaan uudessa valossa sen, mitä 75 kg tarpeetonta lisäpainoa todella merkitsee.

7
Painoa pois