Ajamista tukevat järjestelmät Volvo FMX -kuorma-autoon

Taitavakin kuljettaja voi joskus tarvita auttavaa kättä.

Maansiirtotehtävissä joutuu usein ajamaan vuoroin soramontulla ja vuoroin yleisillä teillä. Yleisillä teillä yhteispeli muiden tienkäyttäjien kanssa ei välttämättä ole aivan ongelmatonta. Ja soramontussakin on omat haasteensa. Apua saa kuitenkin kuljettajaa tukevista järjestelmistä.


Stretch-jarru.

Tietyissä tilanteissa, kuten käännöksissä ja ajettaessa alamäkeen liukkaalla tiellä, perävaunu voi kiriä kuorma-auton kiinni ja aiheuttaa vaarallisen linkkuveitsi-ilmiön. Stretch-jarru on Volvon uusi toiminto, joka on suunniteltu ehkäisemään tällaisia tilanteita. Se pumppujarruttaa perävaunua, mikä oikaisee ajoneuvoyhdistelmää ja pienentää vaaraa. Järjestelmä voi aktivoitua automaattisesti riskitilanteissa, jopa 50 km/h:n nopeudessa.  Stretch-jarru on saatavana nyt sekä tasakuorma-autoihin että vetoautoihin.

Kuljettajan vireystilan valvonta.

Kuljettajan vireystilan valvonta on älykäs järjestelmä, joka seuraa ajokäyttäytymistäsi. Jos se poikkeaa normaalista ja kielii väsymyksestä, näyttöön tulee merkkivalo ja sanoma, jossa kehotetaan pitämään taukoa.

Hätäjarruvalo.

Jos polkaiset jarrut pohjaan, jarruvalo vilkkuu tiheään ja varoittaa takana ajavia. Tämä on tehokas keino välttää peräänajoja, jotka voivat aiheuttaa isoja ja hengenvaarallisia ketjukolareita.

ACC-vakionopeudensäädin ja etutörmäysvaroitin.

Pysy vaivattomasti muun liikenteen tahdissa. Tutkaohjattu ACC (Adaptive Cruise Control) -vakionopeudensäädin ylläpitää turvallista väliä edelläajavaan säätelemällä kaasua ja käytettävissä olevia jarruja. Jos törmäyksen riski havaitaan, tuulilasiin heijastetaan varoitusvaloja.

Kaistanvaihtovahti.

Muut tienkäyttäjät mahtuvat helposti apukuljettajanpuoleiseen kuolleeseen kulmaan. Tutkalla varustettu kaistanvaihtovahti tarkistaa kuolleen kulman, kun suuntavilkku kytketään päälle. Jos reitti ei ole selvä, järjestelmä antaa äänimerkin ja aktivoi peilin vieressä olevan merkkivalon.

ESP (Electronic Stability Program).

ESP-vakausjärjestelmä jarruttaa pyöräjarruja yksilöllisesti. Se vakauttaa koko ajoneuvoyhdistelmää ja ehkäisee linkkuveitsi-ilmiötä, kaatumista sekä perävaunun huojumista. ESP on saatavana sekä vetoautoihin että tasakuorma-autoihin.Aktiivinen turvallisuus -paketti

ACC etutörmäysvaroittimella ja hätäjarrulla
Kaistanvaihtovahti
Kuljettajan vireystilan valvonta