Tehty kuljettajille, jotka oikaisevat mielellään

Kuran tai hiekan peittämällä tiellä ajoneuvo on syytä pitää liikkeessä – muuten voi seurata hankaluuksia. Tällaisissa oloissa on vaikea päihittää Volvo FMX:n vetävää etuakselia, joka on hallittavuudeltaan erinomainen. Etenkin nyt, kun se on suunniteltu kokonaan uudelleen. Maavara on entistä suurempi, ja kuorma-auton lähestymiskulma on juuri maastoajoon sopiva.

On vaikea uskoa, että maansiirtosegmentin päällikkö puhtaine valkoisine paitoineen on juuri palannut kotiin Brasiliassa kokemastaan mutakylvystä, kunnes hän alkaa kertoa uudesta 8×6-akselirakenteesta ja uudistetusta etuakselista.

Niin sanottu paniikkinappula

– 8×6 on ollut saatavana jo jonkin aikaa, mutta nyt se on osa vakiotarjontaamme. Asiakkaan kannalta tämä tarkoittaa lyhyempiä toimitusaikoja. Tarkkaan ottaen siinä on kuusi vetävää pyörää sekä ylimääräinen akseli kuormakapasiteetin lisäämiseksi. Mutta uuden etuakselin kanssa siitä tulee 6×6- ja 4×4-ajoneuvojen tavoin erittäin käyttökelpoinen ääriolosuhteisiin, Jonas Odermalm mainitsee.

Jyrkempiin mäkiin, syvempiin uomiin

Vetävä etuakseli on sijoitettu 100 millimetriä aiempaa lähemmäs keulaa. Näin kuorma-auton lähestymiskulma paranee merkittävästi, mutta vetävää etuakselia voidaan myös käyttää yhdessä kaikkien erilaisten alustaosien ja moottoreiden kanssa. Akselissa kaikki on uutta, isosta ja pienestä vetopyörästä laakereihin. Sen uusi rakenne on entistä kestävämpi ja virtaviivaisempi ja myös maavaraltaan korkeampi.

– Aiemmin raidetanko oli osista matalimmalla, mutta se on nyt integroitu akselipalkin taakse. Nyt matalimmalla oleva osa on akseliston vankkarakenteinen kotelo. Täydellä kuormalla kuorma-auton maavara on merkittävästi entistä parempi. Tämä yhdessä uuden lähestymiskulman kanssa tekee kuorma-autosta hyvin monikäyttöisen epätasaisessa maastossa, Jonas Odermalm selvittää.

Alhainen polttoaineenkulutus

Jokapyöräveto on maansiirtoautoille tyypillinen ratkaisu. Volvon kuljettaja voi kuitenkin itse kytkeä sen päälle tarvittaessa. Jonas Odermalm kertaa erämaassa tehtyä tutkimustyötä: – Jokapyörävetoa tarvitaan oikeastaan vain 2–5 prosenttia kokonaisajasta. Tästä voidaan laskea, että 95 prosenttia ajasta jokapyöräveto tuhlaa polttoainetta. Mutta tämä ei koske FMX:ää, jossa valinta on kuljettajan.

Vapaasti rullaten

Kojelaudassa sijaitsevan kytkimen avulla kuljettaja voi vaihtaa takapyörävetoon olosuhteiden salliessa. Tämä tarkoittaa suoraa voimansiirtoa moottorin ja vetävän taka-akselin välillä, jolloin muut pyörät pyörivät vapaasti ja polttoainetta kuluu vähemmän. Kaiken lisäksi myös etuakselin kuluminen vähenee.

Volvo FMX:n liikkuvuus

Liikkuvuutta äärioloihin

Kuorma-autoissa, joissa on kuusi vetävää pyörää, tarvitaan ennen kaikkea tasauspyörästön lukkoa, joka lukitsee kaksi ylhäältä katsottuna kulmittain sijaitsevaa vetävää takapyörää telin vastakkaisilla puolilla. Jonas Odermalmin mukaan tämä riittää monessa tilanteessa. – Kun olosuhteet käyvät oikein liukkaiksi, vetävä etuakseli kytketään päälle. Tämän avulla selvitään useimmista tilanteista, joten voidaan jo alkaa puhua äärimmäisestä liikkuvuudesta.

– Sen lisäksi meillä on vielä niin sanottu paniikkinappula, nimittäin etulukko. Sillä lukitaan etuakselin tasauspyörästö, mikä vaikeuttaa ajoneuvon ohjaamista merkittävästi mutta auttaa kuiville pääsyssä.

Jonas Odermalm

Päälle ja pois

Jonas Odermalm ei kauaa jahkaile vastatessaan kysymykseen siitä, mikä tämäntyyppisessä liikkuvuudessa houkuttelee. – Kuljettaja saa päättää, milloin vetoakseleita tarvitaan lisää. Uskon tämän ominaisuuden saavan arvostusta kuljettajilta, ajoivatpa nämä sitten teiden kunnossapitoon käytettäviä 4×4-huoltoajoneuvoja, erämaassa öljyputkien parissa käytettäviä 6×6-kippiautoja tai louhoksilla käytettäviä 8×6-kippiautoja.

– Houkuttelevuutta toki lisää Volvon maine kestävien ja luotettavien ratkaisujen toimittajana, hän lisää.

Tutustu kaikkiin jokapyörävetovaihtoehtoihin

8
Liikkuvuus