Az I-See üzemanyagot takarít meg

Az I-See egy üzemanyag-megtakarítási bankot kínál

Kezdeti bemutatása óta újabb nagy előrelépést tett az I-See az üzemanyag-megtakarítás színterén. Továbbra is az út domborzatára vonatkozó információkat használja az üzemanyag-hatékonyság optimalizálásához, de immár saját felhőjében is eltárolja, illetve onnan kiolvassa az értékes adatokat. Az I-See adatbázisa pedig hamarosan minden statisztikát tartalmaz majd, amire egy teherautónak szüksége lehet – ezeket valamennyi I-See jármű bővíti és használhatja.

Takarítson meg akár 5%-ot

ENYHE LEJTŐK ÉS MAGAS HEGYEK
Az I-See üzemanyag-hatékonyság optimalizálása érdekében az út domborzati viszonyaira vonatkozó információk alapján szabályozza a teherautó sebességét és a fokozatváltásokat. Ezáltal kihasználja a mozgási energia előnyeit, és akár 5 százalékos üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet. A legnagyobb megtakarítás enyhe lankákon érhető el, de az I-See mindenféle meredekségű úton üzemanyagot takarít meg. Egy átlagos hegy esetében erre 6 különböző fázisban kerül sor:

A sebesség felépítésével kezdődik, hogy a lehető legtovább haladhasson a legmagasabb fokozatban. A hegy koronájához közelítve elkerüli az alacsonyabb fokozatba történő visszakapcsolást – a mozgási energiát kihasználva lendül át a csúcson. A csúcs elérésekor megengedi a sebesség enyhe csökkenését, előre látva az elkövetkező lejtőt. Ezután üres fokozatban gurulni kezd a hegyről lefelé. Következő lépésként elkezdi a motorfékkel korlátozni a sebességet. A hegy lábához közelítve a teherautó ismét üresben gurulhat – hogy sebességet gyűjtsön a következő emelkedőhöz.

AZ ADATBANK
Annak érdekében, hogy naprakész adatokkal lássa el a járművet, az I-See GPRS technológia/3G használatával tölti le a friss információkat a haladási irányába eső legközelebbi hegyekről. Ha a teherautó egy olyan hegyhez közeledik, amely még nem szerepel az adatbázisban, rögzíti és elmenti a szükséges adatokat munkamemóriájába. Az információk ezután automatikusan feltöltésre kerülnek az I-See adatbázisba, ahol a következő I-See felhasználó is elérheti azokat. Így valamennyi teherautó maximális üzemanyag-megtakarítást érhet el, már az adott területen megtett első útján is.

Minden csepp számít

ELMENTI A 3500 KIEMELT EMELKEDŐT
Az I-See aktív SIM kártya nélkül is képes ugyanezen módon üzemanyagot megtakarítani a munkamemóriájában elmentett valamennyi hegyen. Mivel pedig az üzemanyag-megtakarítás és a megtett gyakoriság alapján elmenti a 3500 kiemelt emelkedőt, a legtöbb rendszeres útvonalon járó teherautó így már az első út teljesítését követően maximális üzemanyag-megtakarítást érhet el.

BESZÉDES TECHNOLÓGIÁK
Az I-See az I-Shift sebességváltóval és a motorral együttműködve képes optimalizálni az üzemanyag-hatékonyságot. A teherautó kommunikációs platformja, a Telematic Gateway felel a domborzati adatok továbbításáért a teherautó és az I-See adatbázis között. Anders Eriksson, a Volvo Trucks I-See-t fejlesztő mérnöke magyarázza ezt: „Mivel ismeri az elkövetkező útvonal domborzatát, megmondhatja a motornak és az I-Shift sebességváltónak, hogy mit tegyenek a mozgási energia maximális kihasználása érdekében. Ily módon az I-See egy jó járművezető vezetési stílusát utánozza. De még a legjobb járművezető sem tudja ezt hosszú órákon keresztül nyújtani.”

HA KINYIT A BANK
Az I-See Euro 5-ös és Euro 6-os hajtásláncokkal rendelhető, és valamennyi I-See-vel megrendelt jármű rendelkezik majd az I-See adatbázis kiterjesztett működésével, ami azt jelenti, hogy hamarosan hozzáférhetnek a Volvo ügyfelek számtalan üzemanyag-megtakarítási információjához. Vagy, ahogy Anders Eriksson mondja: „A főbb utak bizonyára már a bemutató utáni hetekben, vagy akár napokban feltérképezésre kerülnek. Így minden I-See-vel ellátott teherautó késedelem nélkül elkezdheti az üzemanyag-megtakarítást.”