Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 vagy 8×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
A rövidebb utakat kedvelő járművezetőknek készült

Amikor sár és homok borítja az utat, a gondok elkerülésének egyetlen módja, ha mozgásban marad. Ez az a helyzet, amelyben nehéz felülmúlni a Volvo FMX magas szinten irányítható meghajtott első tengelyét. Most pedig még nehezebb felülmúlni, hogy teljesen áttervezték azért, hogy nagyobb hasmagasságot, valamint valódi terepjárásra alkalmas megközelítési szöget biztosítson a teherautó számára.

Nehéz elhinni, hogy az építőipari szegmens igazgatója tiszta, fehér ingében éppen egy brazíliai sárfürdőből érkezett. Amíg el nem kezd beszélni az új 8×6-osról, és az áttervezett első tengelyről.

Amit általában csak „A franc!” gombnak hívunk

„A 8×6-os már rendelhető egy ideje, de most az alapkínálatunk részévé vált, ami rövidebb szállítási időket jelent az ügyfelek számára. Szigorúan véve ez egy hatkerékhajtású verzió, egy plusz tengellyel a nagyobb teherbírás érdekében. Az új első tengellyel a jármű rendkívül hasznossá vált szélsőséges körülmények között – akárcsak a 6×6-os és a 4×4-es” –mondja Jonas Odermalm.

Meredekebb emelkedők és mélyebb árkok

Az első meghajtott tengely 100 milliméterrel előrébb került. Ez sokkal jobb megközelítési szöget biztosít a teherautó számára, de egyben azt is jelenti, hogy az alvázfelszerelések és a motorok teljes kínálatával társítható. A tengely teljesen új, a fogaskerék-áttételtől a csapágyakig. Kialakítása erősebbé és áramvonalasabbá tette, továbbá nagyobb hasmagasságot biztosít.

„Korábban a párhuzamos rúd volt a legalsó alkatrész, de ez integrálásra került a tengelyrúdba. Így immár a masszív tengelyház a jármű legalsó pontja. Teljes terhelés mellett jelentősen nőtt a teherautó hasmagassága. Ez az új megközelítési szöggel együtt rendkívül sokoldalúvá teszi a járművet egyenetlen terepen” – magyarázza Jonas Odermalm.

Alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás

Míg az építőipari teherautóknál az állandó összkerékhajtás az általános megoldás, a Volvo inkább lehetővé teszi, hogy a járművezető kapcsolhassa azt – akkor és úgy, amikor szükséges. Jonas Odermalm a sivatagban elvégzett kutatásokat idézi: „Valójában csak a teljes üzemidő 2-5 százalékában volt rá szükség. Ez azt jelenti, hogy az üzemidő 95 százalékában az összkerékhajtás üzemanyag-pazarlás – kivéve az FMX esetében, amelynél a járművezető dönthet a használatáról.”

Szabad gurulás

A járművezető a műszerfal egyik kapcsolójának segítségével visszatérhet a hátsókerékhajtáshoz, ha a körülmények lehetővé teszik. Ez közvetlen erőátvitelt jelent a motor és a meghajtott hátsó tengely között, így a többi kerék szabadon gördülhet – kevesebb üzemanyagot fogyasztva. Ráadásul az első tengely igénybevétele is csökken.

Volvo FMX mobilitás

Ha szélsőségessé válnak a dolgok

A hatkerékhajtású teherautókban először is egy tengelyek közötti differenciálzárra van szükség – amely átlósan összezár kettőt a bogi hátsó meghajtott kerekei közül. Jonas Odermalm szerint ez a legtöbb esetben elegendő. „Ha kezdenek igazán csúszóssá válni a dolgok, bekapcsolhatja az első tengely hajtását. Ez a legtöbb helyzetben kisegíti Önt – ezzel belépünk az extrém mobilitás területére.”

„Aztán ott még az, amit általában csak „A franc!” gombnak hívunk. Ennek a megnyomásával összezárható az első differenciálmű, rendkívül nehézzé téve a jármű kormányzását – de lehetővé teszi, hogy visszajusson a szilárd talajra.”

Jonas Odermalm

Be és ki

Amikor az effajta mobilitás vonzerejéről kérdezzük, Jonas Odermalm gyorsan felel. „A járművezetőre bízzuk annak eldöntését, hogy mikor van szükség több tengely meghajtására. Úgy gondolom, hogy a járművezetők ezt valamennyi járműfajtánál nagyra értékelik: egy 4×4-es útkarbantartó szervizjármű, egy sivatagi olajvezetéknél dolgozó 6×6-os billencs vagy egy 8×6-os, kőfejtőben dolgozó jármű esetében egyaránt.”

Hozzáteszi: „természetesen nem lehetne ennyire vonzó a tartósság és a megbízhatóság terén elér hírnevünk nélkül.”

Fedezze fel valamennyi összkerékhajtási lehetőséget

8
Mobilitás