Sikkerhet front mot front

Som den første produsenten av tunge lastebiler i verden, introduserte Volvo i 1994 kollisjonspute for sjåføren. Kollisjonsputen er en gassfylt pute som monteres i rattet og som omgående blåses opp ved en frontkollisjon og beskytter sjåføren mot kollisjonskreftene.

Vår kollisjonspute er konstruert for å redusere skader som kan oppstå ved sammenstøt av sjåførens hode eller bryst med ratt, instrumentpanel eller øvre del av frontruten. Den blåses kun opp i meget alvorlige frontkollisjoner, når en sjåfør som har på seg sikkerhetsbeltet trenger ekstra beskyttelse av overkroppen.

Slik virker den:
Givere i karosseriet reagerer på visse typer sammenstøt mot lastebilens front og utløser kollisjonsputens oppblåsingsmekanisme. Oppblåsingsmekanismen sender øyeblikkelig en stor dose nitrogengass inn i puten som blåses opp i brøkdelen av et sekund. Kollisjonsputen hindrer sjåførens hode og overkropp i å bli slengt framover. Etter omtrent ett sekund tømmes nitrogengassen raskt gjennom små hull i kollisjonsputen.
 
Obs! For at kollisjonsputen skal virke etter hensikten, er det viktig at sjåføren alltid bruker sikkerhetsbeltet. Kollisjonsputen er et tillegg til sikkerhetsbeltet, ikke en erstatning for det.