«Det er en vennlig, trygg og hardtarbeidende lastebil»

Når vi ankommer Volvos designstudio, blir vi tatt imot av Jonas Sandström, som er eksteriørdesigner hos Volvo Trucks.

«Jeg er i godt humør i dag. Og hvorfor skulle jeg ikke være det når jeg ser på en lastebil med det vennligste utseendet i verden?» spør han mens han står stolt ved siden av den nye Volvo FM.

Fra sjåførens synspunkt, kan det bety lengre jobbkarriere

Jonas Sandström«Volvo FM er konstruert for å kjøres i urbane miljøer,» påpeker Jonas Sandström. «Det vil si faste ruter og faste stopp. Dette kjøretøyet kommer til å bli en del av de daglige rutinene uansett hvor det brukes. Derfor må det passe inn. Så vi valgte å myke opp utseendet. Lastebilen er nærmere bakken, og den grafiske utformingen skaper inntrykk av at vinduslinjen er lavere. Visuelt sett skaper vi kontakt mellom sjåføren og fotgjengere, syklister og andre som måtte føle seg skremt av lastebiler i trafikken. Det er enkelt å få øyekontakt med sjåføren i en Volvo FM.»

Ny og annerledes, men seg selv lik

Det er mye å ta hensyn til når en innarbeidet modell skal forbedres. Hvor langt er det mulig å gå uten å lage noe helt nytt? Jonas Sandström stopper opp litt før han fortsetter. «Jeg mener utformingen er svært vellykket. Vi har sørget for å tilpasse Volvo FM til resten av familien. Vi har for eksempel brukt de karakteristiske frontlyktene som også finnes på nye Volvo FH. Men vi har beholdt Frontlyktenekjennetegnene som gjorde den forrige modellen så populær. Den er lett å kjenne igjen, men har samtidig sterkere utstråling og personlighet,» sier han.

Fange det vesentlige

Volvo FM er en svært fleksibel lastebil. Ifølge Jonas Sandström blir dette understreket av designen. «De avrundede hjørnene uttrykker hvor effektiv og håndterlig nye Volvo FM er. Frontluken, som er laget av et helt stålstykke, er ikke bare vakker, den er også aerodynamisk overlegen. Alt i alt har vi laget en brukervennlig, trygg og hardtarbeidende lastebil.»

Se nærmere på førerhuseksteriøret

1
Design