Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Volvo Dynamic Steering
– styr rattet med lillefingeren

Volvo Dynamic Steering er den største nyheten på området siden servoen ble oppfunnet. I Volvo FMX tar den seg gjennom utfordrende kjøreforhold både på og utenfor veien – og sørger for at sjåføren blir mindre sliten. Nå er den også tilgjengelig for doble foraksler, slik at man kan nyte godt av alle fordelene til mange typer anleggskjøring.

«Det er akkurat dette som trengs innen anleggskjøring – litt smart teknologi mellom sjåføren og hullene i veien,» sier senior chassisingeniør Jan-Inge Svensson.

Det er de små hullene som er det største problemet

Styr med én finger

Assistansen er progressiv, så Volvo Dynamic Steering har mye å by på ved lave hastigheter. Ved lav fart kan det være virkelig tungt å svinge hyppig med tung last. «Du ser ofte sjåfører som lener seg fremover for å flytte mer vekt over i overkroppen,» forklarer utvikleren og ingeniøren Kristoffer Tagesson. «Men denne nyheten gjør det mulig å styre en fullastet lastebil med bare én finger. Og ved å tilføre akkurat riktig kraft for hvert øyeblikk svinger hjulet på samme måte hver gang – uavhengig av forstyrrelser fra veien. Dette gjør styringen mye mer forutsigbar.»

Nå også for doble foraksler

Volvo Dynamic Steering kan nå fås på lastebiler med doble foraksler. Siden en 8×4 med doble foraksler er svært utbredt som tippbil i mange land, er dette en stor nyhet for mange av kundene våre. Spesielt siden disse lastebilene ofte frakter tunge lass og det vanligvis trengs større kraft for å styre med to aksler enn med én.

Absorber hull i veien og få mer gjort

Sammenlignet med servoen i en personbil har Volvo Dynamic Steering en rekke sofistikerte egenskaper. Styresystemet kan for eksempel absorbere ujevnheter i veien, slik Jan-Inge Svensson forklarer.

«Hull i veien gir vanligvis rattet et støt, men dette systemet absorberer denne typen forstyrrelser før de når rattet. Det er de små hullene som er det største problemet, da de kan gjøre en grusvei om til et vaskebrett, og da må du sette ned farten. Så styringen kan enten redusere eller øke produktiviteten.»

 

Volvo Dynamic Steering fjerner vekten fra sjåførens skuldre.
Skuldre

Tretthet er en plage

Når det dannes is på asfalten eller på et anleggsområde, kan sjåfører føle vibrasjonene gjennom hele kroppen. «Ved å filtrere bort forstyrrelsene kan vi gjøre kjøringen mindre trettende. Og med mindre tretthet får du en tryggere sjåfør som gjør en bedre jobb,» sier Jan-Inge Svensson.

Ingen hender i revers

«Når forakselen på lastebilen belastes med ni eller ti tonn med maksimalt hjulutslag, er det et slit for sjåføren å rygge,» sier Kristoffer Tagesson. «Med Volvo Dynamic Steering setter du lastebilen i revers og styrer helt uten anstrengelser. Når du løsner grepet på rattet, vender det raskt og jevnt tilbake til utgangsstillingen, og lastebilen retter seg opp.» Siden den har en rattreturfunksjon, utløses assistansen idet rattet vender tilbake til nøytral stilling.

Nøyaktighet i sanntid

Volvo Dynamic Steering kombinerer både hydraulisk styring og en elektronisk motor, noe som gir opptil 85 prosent av styrekraften som er nødvendig ved lave hastigheter. Motoren kontrolleres elektronisk 2 000 ganger i sekundet for å gi den perfekte assistanse hvert eneste øyeblikk. «Dette gir deg en idé om presisjonsnivået,» sier Jan-Inge.

«Teknologien er utviklet på en plattform med ekstra dreiemoment, som vil si at vi har store muligheter til å utvide funksjonaliteten i fremtiden. Jeg føler at det vi nå gjør for styringen, tilsvarer det vi gjorde for girkassen med I-Shift. Volvo Dynamic Steering kommer til å bli et veldig populært tilvalg.»

Jan-Inge Svensson

Små ting betyr mer ved høye hastigheter

Den nye styringen kan også kompensere for variasjonen i friksjon på de ulike hjulene som er vanlig når man bremser på ujevnt underlag. En annen funksjon kompenserer for avdriften som forårsakes av helling i veien – en konstant kilde til irritasjon på motorveier. Begge disse egenskapene bidrar til å gi større retningsstabilitet og rene styrekrefter. «Jo røffere forhold under hjulene, desto mer vil du sette pris på systemet,» sier Kristoffer Tagesson. «Selv med flere aksler får Volvo Dynamic Steering det til å føles som en normal lastebil på en normal vei.»

Færre slitasjeskader

Selv unge sjåfører begynner nå å lide av problemer med nakke og skuldre. Ikke minst innenfor anleggsarbeid. «Volvo Dynamic Steering handler altså ikke bare om komfort,» sier Jan Inge Svensson. «Det handler også om å redusere slitasjen på sjåførene og maksimere produktiviteten. Når bransjen får bukt med skulderproblemene, er det også mulig for sjåfører å stå lengre i jobben. Med dagens mangel på gode sjåfører er mindre sykefravær og høyere produktivitet mer verdifullt enn noensinne.»

De to ingeniørene ser fornøyd ut. «Ja,» sier Kristoffer Tagesson. «Dette viste seg å bli bedre enn vi forventet.»

Hvilke fordeler har Volvo Dynamic Steering på anleggsområdet?

2
Styring