Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Den uforstyrrede sikten er en del av designen

På kundemøter bemerket sjåfører og transportører hvordan effektivitet spiller en enda større rolle. Det nye rattet og instrumentpanelet ble med en gang samtaleemner.

Når du kommer inn i førerhuset, er førsteinntrykket preget av komfort og funksjonalitet. Enkelte bemerker de diskré forbedringene av førersetet, mens alle legger merke til at oppbevaringsplassen er blitt bedre.

Det er viktig å holde det rolig på innsiden

Planlagt for å vare

Louise Karlsson og Malin Gabre er produktplanleggere. Det virker passende å diskutere den innvendige designen av det nye førerhuset med dem her – i et rom badet i dagslys.

«Sjåførene trenger fremfor alt å se og sitte godt for å gjøre en god jobb,» begynner Malin Gabre, før kollegaen hennes fortsetter. «Det er grunnen til at vi jobber så hardt med synlighet og tilgjengelighet: Bryterne og instrumentene som brukes hele tiden, må være enkle å nå både for korte og høye sjåfører.» Ettersom Volvo FMX-førerhuset sitter lavt på chassiset, er det relativt enkelt å klatre inn og ut av lastebilen.

Se det du trenger å se

Instrumentgruppen viser viktig informasjon slik at sjåføren kan se den med et blikk, mens brytere og instrumenter som ikke brukes så ofte, plasseres lenger borte. Displayet for sekundærinformasjon er nå integrert i det nye instrumentpanelet – tidligere var dette en pop-up-modell. Louise Karlsson gir en forklaring på den rene designen: «Det er viktig å holde det rolig inne i førerhuset slik at sjåføren kan konsentrere seg om det som skjer på utsiden. Sjåfører som har kjørt den nye lastebilen, har bekreftet at sikten nå er enda bedre.»

Gi de beste knappene de beste plasseringene

Mange tekniske forbedringer kommer fra lanserte Volvo FH høsten 2012, blant annet de fleksible bryterne som lar sjåføren velge hvilke funksjoner som skal være nærmest rattet. «På denne måten kan du omorganisere dem hvis du har en spesiell måte å jobbe på som vi ikke kunne forutse,» sier Malin.

Volvo FMX som arbeidsplass

I ett med rattet

Flere funksjoner er flyttet fra spakene til bryterne og instrumentene, som er integrert i rattet. Her er de logisk gruppert i henhold til hvilke funksjoner de har, i tillegg til at de er enkle for fingrene å finne. Ifølge Louise Karlsson er den nye utformingen også bra for trette armer: «Det nye rattet innbyr til flere ulike grep, slik at sjåføren alltid kan bruke et som føles behagelig. Sammen med Volvo Dynamic Steering, som fjerner belastningen fra styringen, forbedrer dette virkelig ergonomien for sjåføren.»

Louise Karlsson

Et bedre sted å jobbe

«Vi har tenkt masse på førerhuset som en arbeidsplass. Det er det stedet hvor sjåførene tilbringer mesteparten av tiden sin – og stedet hvor de oppbevarer alle tingene sine. Det er et nytt oppbevaringsrom ved siden av førersetet til papirer og et mye bedre rom på siden av døren. Dette er romslig, men kommer ikke i veien for deg når du klatrer inn og ut,» sier Malin.

Det nye førerhuset har utallige detaljer som gjør livet enklere, blant annet et større brett på dashbordet med en pennholder, et sted å oppbevare en telefon og en USB-kontakt plassert i en fordypning. «Vi har til og med inkludert en utbrettbar flaskeholder med plass til en stor plastflaske – i tilfelle sjåføren er tørst,» legger Malin til.

Volvo FMX luftpistol

Si farvel til sand og smuss

En annen ny funksjon er luftpistolen som drives av komprimert luft fra setet. Louise Karlsson forklarer hva som gjør den så nyttig: «Det er en enkel måte å holde bryterne, instrumentene og instrumentbordet rent på i et miljø som ofte er veldig støvete. Siden det ikke er noen karmer eller kanter i døråpningen, er det bare å blåse bort all skitten.»

Interiøret har en mørkere fargesammensetning FM-bilene og er mindre følsomt for smuss og flekker. Fargen er svartbrun og kalles Raven.

Utforsk detaljene i førerhusinteriøret
6
Arbeidsplass