Alegeţi, echilibraţi şi economisiţi

Volvo a evaluat potenţialul economiei de combustibil ca urmare a folosirii anvelopelor corespunzătoare, alături de jante şi punţi cu o geometrie corespunzătoare. Împreună, aceste trei elemente permit reducerea cu 6 procente a consumului de combustibil al unui autocamion care transportă o remorcă încărcată. Mai mult, se pare că majoritatea transportatorilor au ceva de câştigat – deoarece studiile indică faptul că 2 din 3 autocamioane din Europa dispun de punţi şi roţi cu o geometrie necorespunzătoare.

every drop counts

PENTRU A OBŢINE DATE CONCRETE, AM CONDUS 1.000 DE KILOMETRI 
Două autocamioane Volvo FH 4x2, propulsate de motoare de 13 litri identice de 500 CP, Euro 5, au transportat remorci cu trei punţi şi sarcini utile de 40 de tone pe pistele de testare din Suedia, timp de două săptămâni. Unul cu o combinaţie optimizată de jante şi anvelope, celălalt cu o serie variată de setări incorecte. După parcurgerea unei distanţe de o mie de kilometri, vă putem prezenta rezultatele.

Alegerea anvelopelor corespunzătoare poate permite reducerea consumului de combustibil cu până la 4,5 procente. Geometria corectă a roţilor şi a punţilor permite o economie suplimentară de 1 procent. Iar presiunea corespunzătoare în anvelope reduce consumul de combustibil cu încă 0,5 procente şi permite obţinerea unui potenţial de economisire a combustibilului de 6 procente. Date deloc surprinzătoare, dacă ţinem cont de faptul că anvelopele sunt responsabile de o treime din combustibilul consumat de un vehicul.
every drop counts

MAI PUŢIN COMBUSTIBIL CONSUMAT, IMPACT MAI REDUS ASUPRA MEDIULUI

O economie de combustibil chiar şi de 1 procent, asigurată de o configuraţie optimizată a anvelopelor, înseamnă o reducere cu 1 procent a emisiilor de bioxid de carbon. Aşadar, configuraţia optimă a anvelopelor permite transportatorului reducerea cheltuielilor cu combustibilul şi a impactului asupra mediului.

CONFIGURAREA JANTELOR ŞI ANVELOPELOR PENTRU UTILIZAREA EFICIENTĂ A COMBUSTIBILULUI
Pentru a profita la maximum de aceste noi descoperiri, mai multe de o mie de ateliere Volvo se pregătesc să rezolve problemele transportatorilor din toată lumea. În cele din urmă acest lucru înseamnă să discutăm cu clienţii noştri despre cum pot îmbunătăţi configuraţia anvelopelor – mai ales atunci când vedem semnele unei geometrii incorecte a roţilor, cum ar fi uzura inegală a profilului anvelopelor. Doar atunci vă putem ajuta să îmbunătăţiţi eficienţa zilnică a utilizării combustibilului.

“Nu ne mulţumim doar cu realizarea unor motoare economice, căutăm modalităţi de reducere a consumului de combustibil pe durata de exploatare a autocamionului – implicându-ne mai mult după ce autocamionul a fost livrat clientului. Testul reprezintă o probă concretă privind cantitatea de combustibil ce poate fi economisită şi împărtăşirea acestor informaţii ne permite să reducem semnificativ costurile clienţilor noştri.’’
Arne-Helge Andreassen, Aftermarket şi Retail, Volvo Trucks