Volvo FH

Noul lider în transportul de cursă lungă. Pentru un nivel inegalabil de confort pentru șofer și eficiență de exploatare.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 sau 10×4

D13 sau D16 (între 420 şi 750 CP)
Pentru a crește eficiența unui șofer, dă-i o telecomandă

Mai țineți minte cum era să vă ridicați și să mergeți până la televizor pentru a schimba canalele? Sună a ceva învechit, însă aceasta este realitatea pentru un șofer de autocamion atunci când încarcă. Până acum. Cu ajutorul telecomenzii wireless, poate fi evitată o mare parte din urcările și coborârile inutile în și din cabină.

Apăsați un buton și vehiculul se reglează singur la înălțimea rampei de încărcare. Platforma elevatoare spate coboară și începe încărcarea – ecranul confirmă faptul că sarcina este distribuită uniform, fără să depășească greutatea maximă admisă pe axă. Odată încărcarea finalizată, închideți oblonul, urcați în cabină și porniți la drum.

„Puteți da cu spatele mai aproape de obiectele joase”

Efectuați încărcarea doar cu ajutorul degetelor

Telecomanda economisește timp, indiferent dacă încărcarea este făcută de șofer sau de o altă persoană. Deoarece ecranul prezintă o serie de date de la indicatorul de încărcare, este ușor să evitați supraîncărcarea și încărcarea neuniformă, fără a fi nevoit să intrați și să ieșiți din cabină în repetate rânduri pentru a verifica indicatorul tot timpul.

„Acum câțiva ani am permis șoferilor să înceapă testarea primei telecomenzi. Reacțiile la prototip au fost extrem de pozitive, așa că am continuat să dezvoltăm dispozitivul”, spune Markus Olsson, specialist în componente, care lucrează pentru telecomanda de la Volvo. Cu ajutorul telecomenzii se poate ridica și coborî suspensia, se poate înclina autocamionul pe o parte, se poate comanda platforma elevatoare spate, se poate controla iluminatul de încărcare, se poate porni, opri și tura motorul și se poate încuia vehiculul.

„Imaginați-vă doar, prin ridicarea și coborârea suspensiei pe fiecare parte a autocamionului, remorca poate fi înclinată într-o parte, astfel că se poate apropia chiar și atunci când rampa de încărcare nu este dreaptă”, explică Markus Olsson. „Împreună cu posibilitatea de a ridica și de a coborî suspensiile față sau spate, aceasta face ca autocamionul să fie foarte versatil.”


Efectuați încărcarea doar cu ajutorul degetelor

Libertate și eficiență

Telecomanda are trei moduri diferite: încărcare, echipament și suprastructură interschimbabilă. Funcțiile disponibile în fiecare mod sunt stabilite în mare măsură de către șofer.

Există chiar și o setare fixă pentru încărcare. Șoferul poate memora patru înălțimi diferite, astfel încât autocamionul se reglează automat la înălțimea presetată printr-o simplă apăsare de buton: un ajutor pentru șoferii care revin adesea la aceleași rampe de încărcare sau la unele similare.

De asemenea, schimbarea între suprastructuri este acum mai simplă. Cele două poziții fixe sunt acum trei, toate putând fi memorate. Aceasta înseamnă că șoferul poate memora cele trei înălțimi standard pentru suprastructurile interschimbabile și poate regla înălțimea vehiculului cu o simplă apăsare de buton, în loc să măsoare manual înălțimea de fiecare dată.

„Posibilitatea de a sta în afara autocamionului și de a îl vedea din lateral face munca mult mai simplă. Sunt convins că acest mic dispozitiv va fi de ajutor în nenumărate feluri”, spune Markus Olsson.


Mai bine, mai repede și mai lin

O altă îmbunătățire adusă procesului de încărcare este cursa crescută a suspensiei spate. Aceasta ajută la schimbarea remorcilor, permițând șoferului să coboare vehiculul suficient pentru a da cu spatele sub remorcă. Iar suspensia este prevăzută cu o bară antiruliu montată invers, astfel încât să puteți da cu spatele mai aproape de obiectele joase, precum docurile de încărcare și mașinile de pavat.

Economisind timp la atelier și costuri, indicatorul de încărcare poate fi acum calibrat de șofer sau de operator ori de câte ori sunt disponibile cântare. Calibrarea se execută din cabină cu indicatorul de încărcare – unde pot fi memorate date pentru până la 20 de remorci diferite.

Noul Volvo FH: Încărcarea

9
Încărcarea