Alternativna goriva

Nijedan izvor energije ne može da zameni naftu. Umesto toga, u toku je razvoj brojnih alternativnih goriva i pogonskih sistema, od kojih svaki pojedinačno odgovara određenoj nameni. Firma Volvo aktivno učestvuje u tom razvojnom procesu i prvenstveno se fokusira na alternative koje ispunjavaju najstrože standarde po pitanju energetske efikasnosti i malog ekološkog uticaja počevši od sirovina pa do potrošnje, odnosno ima pristup poznat pod imenom „od polja do točkova“.
Goriva budućnosti
U 2007 godini Volvo je predstavio kamion koji se može voziti na biodizel, biogas, biogas + biodizel, DME, etanol / metanol  sintetički dizel, vodonikov gas + biogas. To je učinjeno kako bi pokazali da možemo izgraditi ove kamione i da postoji potreba za koordinisanim naporima da se upotreba kamiona prebaciti na alternativna goriva.

Volvo Trucks je takođe prvi proizvođač kamiona koji je sproveo sveobuhvatne testove na terenu sa klijentima uključujući Bio-DME gorivo. Takođe je  prvi proizvođač koji je  predstavio dizel motor koji radi na metan gas.

Ovi kamioni MethaneDiesel uvode tržište od tržišta širom sveta . Metan će bitidominantna alternativa goriva za dizel .