Duži i teži zadaci za gas – uz pomoć kamiona Volvo FM na MethaneDiesel

Kada će dizel motor biti glavna tema kada je reč o tehnologiji korišćenja metan gasa? Ovog leta, kada na tri tržišta prevoznici počnu da koriste prve serijski proizvedene kamione FM na MethaneDiesel. Od samog početka, novi Volvo kamioni će biti jedinstveni po tome što koriste gas kao gorivo u dugolinijskom transportu, što će povećati ekonomičnost i smanjiti emisiju ugljen-dioksida na otvorenom putu.

MAKSIMALNA EFIKASNOST GASA U DIZEL MOTORU
Po pitanju efikasnosti i voznih karakteristika, naša vrlo uspešna Euro 5 tehnologija za dizel motore daleko je ispred standardnih motora na gas. Međutim, u poređenju sa dizel gorivom, veštački biogas može da smanji emisiju ugljen-dioksida do 70%. Kako najbolje iskoristiti prednosti obe tehnologije?
Malom količinom dizel goriva palimo metan gas. Na taj način, dizel motor dolazi do punog izražaja – može da uštedi do 25% gasa u poređenju sa standardnim kamionskim motorima kod kojih se gas pali pomoću svećice. Potom se sve više metana ubrizgava u cilindre da bi se zadržale performanse koje utiču na miran rad dizel motora.

PUTOVANJE NA GAS JE UPRAVO POČELO
Do skoro su dugolinijska putovanja bila nezamisliva za kamione na gas. Međutim, naša tehnologija za metan i dizel gorivo povećava radni opseg na 500 km, a vremenom će ga povećati i na 800 km. Osim toga, uvek možete da koristite čisto dizel gorivo ukoliko gasa trenutno nema.


diagram Procenjeni radni opseg za kamione koji koriste različite vrste gasa. 

“Model FM na MethaneDiesel je za 30% do 40% efikasniji od standardnog Oto motora na gas jer kombinuje prednosti gasa i efikasnost dizel motora. Osim toga, ponaša se kao dizel motor i radi na dizel gorivo kada nema gasa.’’
Lars Mårtensson, direktor odeljenja za ekološka pitanja firme Volvo Trucks
Volvo FMevery drop counts 

100 VOLVO KAMIONA NA GAS OD LETA 2011

Obavljene su terenske probe u severnoj Evropi. Od ovog leta možete da vidite kamione Volvo FM na MethaneDiesel u Holandiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U 2012. godini, proizvodnja će se povećati na 400 kamiona koji će se pojaviti na novim tržištima.

METAN: PRISTUPAČNA I OBNOVLJIVA ALTERNATIVA
Gasna infrastruktura se širi pa gas već može da se nabavi u mnogim zemljama. Kada FM metan-dizel radi na metan gas dobijen od biološkog otpada smanjuje emisju ugljen-dioksida do 70% u poređenju da dizelom. Čak i kada radi na metan fosilnog porekla, emisije ugljen dioskida su smanjene do 20%.