Our philosphy

Svaka kap je važna

Ako se svuda uštedi pomalo, ukupna ušteda će biti primetna. To je suština naše filozofije. Neprestano tragamo za novim rešenjima kako bi naši kamioni trošili manje goriva i manje uticali na životnu sredinu. Zauzimamo vodeći položaj u ovom polju upravo zbog tako praktičnog načina razmišljanja. Naša pogonska grupa, koja uključuje 13-litarski dizel motor i najnoviji I-Shift menjač, najefikasnija je u industriji. Međutim, tek smo na početku.

Postepeno prestajemo da koristimo standardna goriva. Smanjujemo potrošnju goriva za 1% godišnje – ne deluje značajno, ali je obećanje realno i dugoročno. Postojeći resursi se koriste za povećanje ekonomičnosti naših kamiona sa dizel motorima ili razvoj rešenja sa alternativnim gorivima.

Graph Godišnje povećanje ekonomičnosti za 1%.

every drop counts

Neki plodovi našeg rada polako postaju vidljivi. U prethodnih 20 godina, smanjili smo potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida Volvo kamiona za 20%. U bliskoj budućnosti, putevima će se kretati kamioni koji koriste nove vrste održivih alternativnih goriva.

Osim toga, dokazali smo da životna sredina i prevoznici imaju iste interese. Uzmimo, na primer, trošak goriva. Ako on čini trećinu vaših osnovnih troškova, malo smanjenje potrošnje značajno povećava vašu dobit.

Radni troškovi se takođe smanjuju ako kamione vozimo tako da što manje utiču na životnu sredinu. I još nešto. U velikoj smo prednosti u odnosu na konkurenciju kada je reč o radikalnom smanjenju emisije ugljen-dioksida, azotnih oksida i čvrstih čestica iz dizel motora. To ne važi samo za Volvo, već i za prevoznike koji voze naše kamione, kao i za kupce čija se roba prevozi istim kamionima.

U narednih deset godina planiramo da smanjimo potrošnju goriva za još 10%. To ćemo uglavnom postići minimalnim povećanjem efikasnosti, a u nekim slučajevima i potpuno novim rešenjima, kao što je naša tehnologija sa metanom i dizel gorivom ili DME gorivom. Radićemo tako sve dok ne dobijemo održive nivoe emisije, transport bez emisije ugljenika i tehnologiju bez fosilnih goriva.

Čak i tada će biti svaka kap važna.