Vaš lični pomoćnik u vožnji

Dozvolite nam da vam predstavimo sistem za prilagodljivu regulaciju stalne brzine kretanja (sistem ACC Adaptive Cruise Control), jedan od naših najnaprednijih novih sistema na vozilu, projektovan da umanji faktore stresa i poveća vašu udobnost vozača tako što koristi novu inteligentnu elektroniku.

Sistem ACC je sistem koji aktivira davače kako bi utvrdili da li se vaš kamion suviše približio vozilu koje se nalazi ispred. Brzina kretanja vozila u odnosu na saobraćaj ispred vas reguliše se smanjivanjem količine goriva i aktiviranjem retardera i motorne kočnice. Ukoliko retarder i motorna kočnica nisu u stanju da primene odgovarajuću silu kočenja kako bi se sprečilo da se kamion suviše približi vozilu koje se nalazi ispred, pojavljuje se upozorenje koje omogućava vozaču da sam aktivira kočnice na vozilu. Na taj način, smanjuje se rizik od udesa.

Takođe, postoji funkcija za pomoć pri pokretanju vozila na uzbrdici koja se aktivira pritiskom na prekidač (Hill Start Aid); ona vozaču omogućava da održi kočioni pritisak kada pomeri nogu sa pedale kočnice na pedalu gasa prilikom pokretanja vozila na uzbrdicama. Ovo nije samo pogodno i opuštajuće, nego i poboljšava bezbednost.

Sistem ACC je naročito koristan za transport robe na velike udaljenosti, kada se vozilo uglavnom kreće glavnim putevima i autoputevima i kada postoji više faktora koji izazivaju napetost. Sistem ACC je i prvi korak u razvoju koga mi u kompaniji Volvo Trucks označavamo kao "zadržavanje bezbedne udaljenosti" . Trenutno, već preduzimamo sledeće korake.