Nova šasija. Jednom rečju, dinamična.

Volvo FH se ponaša na putu bolje od ostalih kamiona. Konstruisali smo skoro svaki kamionski deo da bismo obezbedili stabilnost i precizno upravljanje.
 
Ima i nezavisno prednje oslanjanje. Kamen temeljac u kamionskoj industriji, za bolje ponašanje na putu.
 
Lako postavljanje nadgradnje i manje zadržavanje kod isporučioca nadgradnje. Mnogo opcija olakšava adaptaciju.
Približne visine šasija
  • X-Low (tegljač): 810 mm
  • Low: 850 mm
  • Med: 900 mm
  • High: 1,000 mm
Osovinski razmak
  • Tegljač: Od 2,850 mm do 4,100 mm
  • Kamion: Od 3,200 mm do 6,700 mm
Pogledajte kompletne specifikacije šasija

 

Nezavisno prednje oslanjanje

Nezavisno prednje oslanjanje. Ponašanje na putu slično automobilu.

Stabilan na pravim putevima kao voz na pruzi. Idealna putanja u krivinama. Nezavisno prednje oslanjanje je nesumnjivo revolucionarno rešenje kada je reč o ponašanju na putu. To zaista morate sami da iskusite da biste se uverili.

Saznajte više o nezavisnom prednjem oslanjanju

Volvo dinamičko upravljanje

Volvo dinamičko upravljanje.
Potpuna kontrola – bez napora.

Ono što se smatra najvećom inovacijom od uvođenja servo upravljača sada može da se poruči za sve osovinske konfiguracije, uključujući one sa dvostrukom prednjom osovinom. Kada se krećete na uskom prostoru, patentirano Volvo dinamičko upravljanje vam obezbeđuje sav potreban dodatni moment upravljanja, drastično smanjujući naprezanje vaših mišića. Možete doslovno da upravljate jednim prstom. Pri većim brzinama eliminiše smetnje koje izazivaju rupe na putu, kolotrazi, oznake na putu, nagnuti putevi, bočni vetrovi itd., obezbeđujući vam idealnu stabilnost po pravcu i potpunu kontrolu – sve vreme.

Saznajte više o Volvo dinamičkom upravljanju

Uređaj za podizanje dvostruke osovine

Podignuta pogonska osovina – manja potrošnja goriva.
Predstavljamo vam uređaj za podizanje dvostruke osovine.

Pretvorite 8×4 u 6×2. Ili 6×4 u 4×2. Volvo FH sada može da se poruči sa potpuno novim uređajem za podizanje dvostruke osovine, revolucionarnom karakteristikom koja omogućava isključivanje i podizanje zadnje pogonske osovine kada je kamion prazan. Baš kao kod kamiona sa pratećom osovinom, ovim se značajno smanjuju poluprečnik zaokretanja i potrošnja goriva – do 4% kada je kamion prazan.

Saznajte više o uređaju za podizanje dvostruke osovine

Veća nosivost prednje osovine

Dve dodatne tone na prednjim osovinama. Pri svakom ciklusu.

Ako transportujete teške terete, imamo dobre vesti za vas. Novi Volvo FM je dimenzionisan za još veća osovinska opterećenja. Sada, na primer, prednje lisnato oslanjanje može da nosi do 10 tona tereta ako se radi o jednostrukoj osovini, a do 20 tona ako se radi o dvostrukoj osovini. Tako povećavate svoje prihode i lakše rukujete teškim ili neravnomerno raspoređenim teretom.

Vazdušno oslanjanje za teške terene

Vazdušno oslanjanje za teške terene.

Ako ponekad zbog svojih transportnih zadataka morate da napustite savršene puteve, ovo oslanjanje je možda idealno za vas. Namenski je razvijeno za građevinske kamione i nudi veliki razmak od podloge (najmanje 300 mm), pri čemu je dovoljno izdržljivo za kretanje po teškom terenu. Vazdušno oslanjanje obezbeđuje udobnu vožnju bez obzira na putne uslove i tako štiti kamion, teret i, što je najvažnije, vozača od dodatnog trošenja.

Saznajte više o vazdušnom oslanjanju za građevinske kamione

Manja težina

Manja težina.
Veća korisna nosivost i manji troškovi goriva.

Dok su proizvođači većine kamiona povećali težinu da bi zadovoljili zahteve Euro 6 standarda, mi smo kod ovog kamiona uradili suprotno. Optimizovali smo mnoge standardne specifikacije i načinili Volvo FH znatno lakšim. Normalan dugolinijski tegljač konfiguracije 4×2, na primer, sada može da bude preko 100 kg lakši od prethodnog Euro 5 modela.

Gurajuće i prateće osovine

Trostruka osovina. Manji poluprečnik zaokretanja, veća ekonomičnost.

U poređenju sa dvostrukom prednjom osovinom, trostruka zadnja osovina daje kamionu znatno manji poluprečnik zaokretanja. Odaberite prateću ili gurajuću osovinu (ili obe, za 8×2). Obe su hidraulično upravljive i mogu da se podignu pri vožnji praznog kamiona, čime se štedi gorivo i sprečava nepotrebno habanje pneumatika. Trostruka osovina sme da se koristi za opterećenja do 36 tona, pa je maksimalna ukupna masa vozila do 56 tona za konfiguraciju 10×4.

Isporučilac

Više opcija. Kraće zadržavanje kod isporučilaca nadgradnje.

Specifikacije imaju mnogo opcija, pa Volvo FH može lako da se pripremi za svaku primenu, uključujući izmenljive nadgradnje. Novi modul za isporučioca nadgradnje, posebna elektronska jedinica, olakšava posao isporučiocu nadgradnje. Osim toga, VBI (Volvo uputstva za isporučioce nadgradnje) omogućavaju mrežni pristup svim potrebnim tehničkim crtežima i dijagramima električne instalacije.

Posetite veb-sajt Volvo uputstva za isporučioce nadgradnje

10x4

Petoosovinski kamioni iz fabrike.
Bez naknadne montaže.

Sada možemo da ponudimo petoosovinske kamione iz fabrike. Prednosti su brojne u poređenju sa naknadnom montažom osovine. Dobijate kamion sa odobrenjem tipa za kompletno vozilo. Dobijate ga brže i izbegavate skupe prepravke. Osim toga, dobijate kompletnu garanciju i Volvo postprodajnu podršku, čime dugoročno smanjujete radne troškove.

Saznajte više o petoosovinskim kamionima

EBS za doboš kočnice

EBS. Sada i za doboš kočnice.

Zahvaljujući najnovijoj dopuni našeg kočionog programa, ne znači da morate da pravite kompromise po pitanju kočnica kada birate doboš kočnice. Elektronski regulisane kočnice (EBS) nude niz ogromnih prednosti u poređenju sa standardnim sistemom, obezbeđujući znatno bolji odziv, performanse i dejstvo. Štaviše, možete da koristite niz korisnih funkcija kao što su zajedničko kočiono dejstvo (gde pomoćne kočnice pomažu radnim kočnicama), pomoć pri kretanju uzbrdo i kontrola kretanja malom brzinom (gde kočnice funkcionišu sa I-Shift menjačem). EBS može da se poruči za izabrani asortiman osovinskih konfiguracija i visina šasija.Karakteristike oblika šasije

Opcije oblika šasije tegljača Volvo FH

1. Kutija za akumulator (BBOX-L)
Pomerena je unapred za 300 mm u poređenju sa prethodnim rešenjem. Na tegljačima se time povećava kapacitet goriva za 100–120 litara.

2. Kutija za akumulator (BBOX-EF)
Postavljena je pozadi unutar okvira šasije (opcija za tegljače).

3. Rezervoar za AdBlue
Rezervoar za AdBlue može kod tegljača da se montira na vrh okvira, iza kabine, da bi se povećao kapacitet goriva (ADTP-BC).

4. APM
Modulator za proizvodnju vazduha (APM) kod tegljača se postavlja unutar okvira šasije da bi se povećao prostor za opremu koja se montira na šasiju, npr. rezervoare za gorivo.
Opcije oblika šasije kamiona Volvo FH

5. Slobodan prostor na okviru
Oprema na šasiji može da se pomeri unazad da bi se dobio prostor za stope dizalice ili drugu opremu. (FAA10; oko 500 mm) i (FAA20; oko 600 mm).

6. Niz otvora na okviru za isporučioca nadgradnje
Gornji niz otvora je predviđen za isporučioca nadgradnje. Svi nosači u gornjem nizu otvora imaju pomerene ose i odstojnik od 8 mm. U gornjem nizu otvora ne postoje zakivci.

7. Priprema za dizalicu
Ploče za dizalicu mogu fabrički da se montiraju na šasiju.

8. Zadnje vazdušno oslanjanje i kratak zadnji kraj
Zadnji prepust može da se skrati zato što je prednja stabilizaciona poluga redizajnirana. Ovo olakšava građevinsku primenu, naročito prilikom postavljanja asfalta i kod izmenljive nadgradnje.