Iznutra trkački automobil

Novi I-Shift sa dvostrukim kvačilom, plod inspiracije trkačkim svetom, postavlja novi standard za vozne karakteristike. Ovo je prvi put da teško komercijalno vozilo koristi ovakvu tehnologiju menjača. „Osećaj je čaroban“, kaže Bjern Lingse, menadžer projekta za I-Shift sa dvostrukim kvačilom. „Snaga je tu sve vreme.“

Kada imate menjač sa dvostrukim kvačilom, mnogo brže menjate stepene prenosa. Kvačila funkcionišu paralelno i jedan stepen prenosa je uvek uključen. „To je kao da imate dva I-Shift menjača koje menjate u deliću sekunde. Kada počnete da vozite u prvom stepenu prenosa jednog menjača, već je odabran drugi stepen prenosa drugog“, objašnjava Bjern Lingse. „On jednostavno radi kontinualno, lako i tiho.“

Inovacija za vožnju

Tim za menjače firme Volvo iskoristio je tehnologiju razvijenu za poznati I-Shift. „Ovaj put su otišli korak dalje jer su dodali potpuno jedinstvene karakteristike da bi napravili novi menjač. Dali su vam bolje vozne karakteristike, udobnost i rešenje za promenu stepena prenosa bez prekida toka snage. Konstrukcija je vrlo kompaktna i veća za samo 120 mm, a ni ekonomična potrošnja goriva nije narušena. Ista je kao kod I-Shift menjača“, kaže Astrid Drevsen, menadžer odeljenja za pogonsku grupu.

„Kada dodate ovu inovaciju najsnažnijem Volvo D13 Euro 6 motoru, dobijate zaista dobru kombinaciju“, objašnjava Astrid Drevsen. „Na malim brojevima obrtaja proizvodi obrtni moment od 2600 Nm koji se kontinualno prenosi do točkova. U svim uslovima.“

Uživajte u vožnji

Ovaj tok snage i obrtnog momenta bez prekida vam omogućava da lakše vozite po nizbrdici, uzbrdici i bilo kakvom drugom terenu. „I-Shift sa dvostrukim kvačilom bira najinteligentniji i najefikasniji način za promenu stepena prenosa. Može da preskače stepene prenosa da bi bio ekonomičniji. Kada vam to zatreba, menja stepene prenosa bez prekida toka snage. To radi vrlo brzo i lako, skoro neprimetno. Tako vam stalno obezbeđuje snagu“, kaže Astrid Drevsen.

„Lako menjate stepene prenose u krivini – uz stalnu vučnu snagu. Jedan od probnih vozača uporedio ga je sa blokadom pogonskih točkova na putu i usisavanjem”, dodaje Bjern Lingse.

Vuča i ubrzavanje su takođe poboljšani, čak i kada kamion sa teškim teretom stoji na semaforu i kružnom toku. „Brzo povećavate brzinu, a zatim je lako održavate sve vreme, čak i na vrlo brdovitom terenu. Tako povećavate produktivnost“, kaže Bjern Lingse.

Srećan vozač. Srećan kamion.

Možete se opustiti u teškim uslovima, na uzbrdicama i po vlažnim šumskim terenima. „Snaga se prenosi do točkova u svakom trenutku, što umanjuje opasnost od proklizavanja ili gubitka vuče. To je nešto što bi inače moglo da bude stresno bezbednosno pitanje za vozača. Umesto toga, uz pomoć I-Shift menjača sa dvostrukim kvačilom, vozač može da se opusti i da kontroliše ove situacije, pa čak i da uživa u njima“, kaže Astrid Drevsen.

Birajući najinteligentniji način za promenu stepena prenosa, takođe doprinosi smanjenju ukupnog naprezanja kamiona. „Blago deluje na pogonsku grupu i vozilo. Zato je standardno habanje kamiona manje“, dodaje Astrid Drevsen.

„Novi I-Shift sa dvostrukim kvačilom bira najinteligentniji i najefikasniji način za promenu stepena prenosa.“

„Kao da vozite automobil“

Dve revolucionarne funkcije poboljšavaju ponašanje kamiona na putu. Nezavisno oslanjanje i upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom daju kamionu Volvo FH kvalitet koji je prethodno bio moguć samo kod putničkih automobila.

Kamion na uskom i neravnom putu može teško da zadrži putanju. „Automobil na istom putu se često bolje ponaša. Vozač sedi mnogo niže i oseća se sigurnije“, kaže Niklas Frejd, stručnjak za dinamiku vozila firme Volvo. Automobil ima još jednu prednost – nezavisno oslanjanje. Svaki točak automobila ima svoju osovinu i kotrlja se nezavisno od ostalih.
 
„Na kamionu svaki par točkova ima zajedničku osovinu. Znači da jedan točak u velikoj meri utiče na kretanje drugog“, objašnjava Niklas Frejd. Volvo FH delimično ispravlja tu nepravdu. Ako se odlučite za novo Volvo nezavisno prednje oslanjanje (IFS), ponašanje kamiona na putu biće znatno kvalitetnije od svih drugih teških vozila.
 
„Za volanom svih  kamiona Volvo FH osećate se kao da vozite automobil. Međutim, IFS ide korak dalje. Kamion se manje zanosi u krivinama i kreće se pravolinijski na pravim deonicama, čak i kada je put neravan“, kaže Niklas Frejd.

Još preciznije ponašanje na putu

IFS je preduslov za drugu revolucionarnu funkciju u oblasti teških kamiona – upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom. Ova dominantna tehnologija u automobilskoj industriji poboljšava kontrolu upravljanja i prianjanja. Kada okrenete volan na vozilu koje ima upravljač sa ozubljenom letvom i pužnim zupčanikom, točkovi odmah reaguju. „Razlika između vožnje kamiona i automobila nikada nije bila manja“, kaže Stefan Akselson, rukovodilac grupe u firmi Volvo koja je doterala nove kvalitetne funkcije u vezi sa ponašanjem na putu. Nešto što se često zanemaruje kada se govori o ponašanju vozila na putu jeste uticaj ovog faktora na efikasnost vozača i održivost firme. „Dobro ponašanje vozila na putu olakšava vožnju. Tako vozač ostaje na oprezu i vozi bezbedno“, kaže Stefan Akselson. „Osim toga, vozač koji stigne na vreme bolje predstavlja firmu prilikom isporuke kod kupca.“

Svaki  Volvo FH ima veću stabilnost i preciznije ponašanje na putu

Veću stabilnost u pogledu naginjanja kabine i dobro balansirano prigušivanje kako za kabinu, tako i za šasiju. Ovo su glavni faktori koji donose poboljšanje stabilnosti u pogledu naginjanja od 50 procenata kod svih kabina kamiona FH.
 
„Primer za to su opruge za oslanjanje zadnjeg dela kabine. Razmaknute su za 25 cm, čime se znatno povećava stabilnost kabine u pogledu naginjanja“, kaže Stefan Akselson. Veća stabilnost kabine u kombinaciji sa novom geometrijom i bolja konstrukcija prednjeg i zadnjeg oslanjanja takođe povećavaju stabilnost novog kamiona po pravcu.
 
Sve ovo pruža vozaču veću preciznost i kontrolu, što kretanje po putu čini bezbednijim i manje zamornim. „Svi koji su bili angažovani oko razvoja novih karakteristika ponašanja na putu s pravom su ponosni na ovaj rezultat“, kažu Niklas Frejd i Stefan Akselson.

Pročitajte više.
2
Vozne karakteristike